Det ska bli lättare att bli utesluten ur Miljöpartiet

Modernisering pågår i Miljöpartiet. Foto: Pressbild Fredrik Hjerling
  • Torsdag 11 jun 2015 2015-06-11
E-post 596

ÖREBRO Det ska bli enklare att utesluta medlemmar ur Miljöpartiet skriver partistyrelsen i handlingarna inför helgens partikongress. Detta med bakgrund till de konflikter som uppstått efter att antalet partimedlemmar fördubblats de senaste åren. – Det blir mer konkurrens om uppdragen när vi växer, säger partisekreterare Anders Wallner (MP) till Svenska dagbladet om bråken.

De senaste tio åren har antalet medlemmar i Miljöpartiet fördubblats, något som har lett till interna konflikter. Om detta skriver partistyrelsen i handlingarna inför partikongressen som hålls i helgen. ”De senaste åren har också levererat ett mindre glädjande rekord i det att partiet som helhet aldrig förr lagt så mycket tid och resurser på intern konflikthantering”, står att läsa i handlingarna.

Partistyrelsen lägger fram tre propositioner i frågan där man inte bara yrkar på att det ska bli enklare att utesluta enskilda medlemmar utan att det också ska bli enklare att stänga av lokalavdelningar. Vidare vill partistyrelsen ha slutgiltigt veto i frågor där konflikter hotar att skada partiet.

Tidigare har tidningen Expressen berättat om en konflikt i Haninge som slutade med att två medlemmar tvingats hållas isär från varandra efter att de inte tilldelats röstkort under en omröstning. Partisekreterare Anders Wallner (MP) ser utvecklingen som naturlig.

– Vi har vuxit så otroligt mycket. Det blir mer konkurrens om uppdragen vilket kan leda till friktion, berättar han idag för Svenska dagbladet.

Vidare berättar Wallner att det inte är aktuellt att titta på hur övriga partiers organisationsmodeller ser ut och förklarar att de tänker behålla rotationsprincipen och delat ledarskap.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag