”Det stämmer inte” – Kändisar tar avstånd från kändislista mot SD

Foto: Faksimil Aftonbladet samt Facebook
  • Torsdag 6 sep 2018 2018-09-06
E-post 9098

SVERIGE Flera kändisar förefaller vara listade i ett kändisupprop mot Sverigedemokraterna som publicerats i Aftonbladet. Men nu säger flera av kändisarna att de inte alls tackat ja till att ta avstånd mot SD. ”Jag har inte skrivit på någonting”, skriver Anton Körberg, en av kändisarna som listas i uppropet, till Marcus Öhrn som försökt undersöka den märkliga kändislistan.

Under onsdagen publicerar Aftonbladet och Expressen ett kändisupprop mot Sverigedemokraterna. ”På initiativ av Kjell Bergqvist har hundratals folkkära svenskar skrivit under ett upprop mot Sverigedemokraterna inför valet”, skriver Aftonbladet redan i sin ingress. Nyheten fick stor spridning och listan omfattar över 250 namn.

Listan förefaller vara falsk

Men Marcus Öhrn, som själv är kändis och SD-sympatisör, anade oråd. Han har kontaktat en del av kändisarna över Facebook för att dubbelkolla om de verkligen har skrivit under uppropet. Och det visar sig att i vart fall tre av kändisarna inte alls har godkänt att vara med i ett upprop mot SD.

– De har blivit tillagda i en Facebookgrupp utan vetskap, vad jag förstår, säger Marcus Öhrn.

Och det ska vara utifrån Facebookgruppen som en lista tagits fram som sedan publicerats i kvällstidningarna. En av kändisarna, Anton Körberg, ger en förklaring till hur han kan ha hamnat på den omtalade listan.

”Jag har inte skrivit på någonting. Jag hoppade ur gruppen då jag sänder radio och måste vara politiskt opartisk. Jag står fortfarande på någon lista men orkar inte tjafsa”, skriver Körberg till Öhrn.

Kändisen Börje Salming, som är högt placerad på en åttondeplats på tidningarnas lista, konstaterar torrt att ”nä det stämmer inte”. Ett liknande svar ger Martin Lidberg, på plats 135. Han svarar att han ”blev förvånad” över att hans namn stod med.

SVT sprider vidare falska listan – trots att de vet att den är falsk

Även public service-bolaget SVT publicerar en nyhet om den falska kändislistan. Nyheter Idag har talat med Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna, och han berättar att han upplyst SVT över mejl att listan är falsk – men att de ändå publicerar den falska nyheten.

Läs också: Mejlbeviset: SVT kände till att kändislistan är falsk – publicerade ändå den falska nyheten

– I den här valrörelsen verkar det som att flera svenska medier helt tappat intresset för faktagranskning. Vi har sett flera exempel där man publicerar rena lögner och påhitt. Jag har känt till att listan inte är korrekt redan sedan i morse. SVT bad mig om en kommentar, hur jag såg på detta och jag sade som det var, att kändisar tar avstånd från listan.

– Men SVT brydde sig aldrig om vad jag berättade för dom.

Vinge tror dock inte att skadan är speciellt stor för SD, däremot önskar han att medieaktörer åtminstone försöker rapportera korrekt. Han menar även att den falska listan bör ses i ljuset av att initiativtagaren Kjell Bergqvist är Socialdemokrat.

– Jag tror inte folk bryr sig så mycket om kändisupprop egentligen. Det anmärkningsvärda är hur Socialdemokraterna än en gång lyckats lura Aftonbladet att publicera en falsk nyhet, säger han.

Nyheter Idag söker Aftonbladet, Expressen och SVT för en kommentar.

Läs också: Mejlbeviset: SVT kände till att kändislistan är falsk – publicerade ändå den falska nyheten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag