Det var ingen rysk påverkansoperation – den här gången heller

Anders Ygeman. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 5 apr 2020 2020-04-05
E-post 1287

BLOGG Det sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman pekade ut som en rysk påverkansoperation visade sig vara en tant på Södermalm. Och nyligen pekade ”experterna” Patrik Oksanen och Henrik Sundbom ut ett svenskt parodikonto på Twitter som statlig kinesisk propaganda. Tidigare har jag och Hanif Bali anklagats för att springa främmande makters ärenden genom signalspaning av Utrikesdepartementet. Det finns ett mönster här.

Det är alltid bekvämt med en yttre fiende. Någon att peka finger på när kritiken mot en själv blir allt för jobbig. Börjar allt för många människor kritisera konsekvenserna av regeringens invandringspolitik? Skyll på ryssarna. Börjar svenska medborgare ana oråd när Sverige saknar beredskap för pågående pandemi? Även här kan vi skylla på ryssarna. Eller kineserna, som omväxling.

Börjar svensk höger bli för dominerande på internet? Jajamensan, det finns experter bara ett telefonsamtal bort som kan bekräfta att detta handlar om Putins fotsoldater. En sådan expert är Patrik Oksanen, han kan bekräfta att det mesta som SVT och Centerpartiet ogillar har sitt ursprung någonstans borta vid Uralbergen.

Ja förutom den gången som DN, på riktigt och mot betalning, faktiskt publicerade propaganda från den auktoritära regimen Kina. Den gången tog Oksanen det hela i försvar.

Nyligen publicerade Oksanen och hans vapendragare Henrik Sundbom en rapport genom tankesmedjan Fri värld. Eftersom coronapandemin är på allas läppar passar det utmärkt att klämma in lite luddiga påståenden om att främmande makter utnyttjar situationen. Inga av de stora etablerade medierna lär ifrågasätta ett smack, det vet Oksanen och Sundbom.

Läser du den ursprungliga rapporten syns det tydligt att duon ens inte anstränger sig för att hitta ”bevis” för sina teorier. Att de använde det svenska satirkontot ”Long phung” på Twitter som exempel på statlig kinesisk propaganda kan tyckas anmärkningsvärt. Men det är än mer talande att inte en enda av de så kallade ”etablerade medierna” reagerade när de gjorde nyhet av exakt samma rapport.

Tvärtom suktar alla mediehus efter nya vinklar relaterat till Corona. Vad vi ser är närmast klipp och klistra-journalistik. Oksanen och Sundbom kan ge sken av att de är viktiga och slappa journalister behöver inte anstränga sig för att få till en färdigtuggad vinkel. Skit samma om det är sant.

Detta är numer så inövat att när energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i slutet på förra året fick en kritikstorm i sociala medier för utbyggnad av 5G-master, då valde han att skylla på ryska trollkonton. Givetvis begriper Ygeman att det var svenska foliehattar, men det ger mer medial cred att vara utsatt av just ryssar.

Men så hände något mycket ovanligt. Så pass ovanligt att vi nästan kan dra paralleller till den där tysken som ställer kritiska frågor på en svensk presskonferens. Inga mindre än SVT bestämde sig för en kort stund att faktiskt agera journalister. De undersökte påståendet om Ygemans utsatthet av ryska troll och de fann en förvirrad tant på Södermalm.

Ett tredje exempel, om vi nu ska gnugga lite extra salt i såren, vore att påminna om DN:s ”avslöjande” där jag och Hanif Bali (M) anklagades för att vara insyltade i någon slags signalspaning mot UD å främmande makters ärenden. Även det var ett spinn från foliehattar, men flera medier körde på okritiskt.

Men finns igen rysk propaganda alls, undrar du nu? Jo, det är klart att den finns. Men den tycks mig just nu inte värre än att ryska ambassaden hånar Anders Ygeman.

Och det med rätta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag