”Detta är inte satir. Det är propaganda” – SVT:s nya humorprogram inför valet sågas

SVT-huset i Stockholm. Foto: Mattias Albinsson / FT Bild
  • Tisdag 13 feb 2018 2018-02-13
E-post 266

SVERIGE Inför valet i höst producerar SVT ett nytt politiskt satirprogram. ”Programmet kommer slå mot högern för att vi är höger och slå mot de rödgröna för att de ej är tillräckligt vänster”, kommenterar Hanif Bali på Twitter.

I den nya satsningen medverkar bland annat personer från humorgruppen Grotesco och andra komiker. Programmet ska heta ”Svenska nyheter” och ledas av komikern Jesper Rönndahl. Premiär blir den 9 mars.

– Det kommer vara ett sammanhängande satirprogram istället för att vi lägger in små humordelar i våra ordinarie sändningar, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till SVT.

Jan Helin utlovar ”ett sätt att göra ny samhälls- och nyhetssatir i Sverige”, men mer kan han inte säga just nu. Programmet har dock redan fått kritik, bland annat från den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

En som också oroar sig för att det nya programmet ska få politisk slagsida till vänster är komikern Aron Flam, som tidigare har berättat att hans skämt censurerades när han gjorde ett annat politiskt satirprogram, ”Folkets främsta företrädare”, för SVT.

Listan av kritiker kan göras längre, och få verkar tro att SVT kan vara opartiska när de skämtar om politik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag