Detta väntar om Ryssland invaderar Sverige

Rysk militär. Foto: "celesteh" CC Flickr
  • Måndag 3 mar 2014 2014-03-03
E-post 0

LISTA Om situationen i Ukraina sprider sig över Europa kommer även Sverige påverkas. Nyheter Idag har hela listan på vad en Rysk ockupation skulle få för konsekvenser för Sverige. Modellen förutsätter att Ryssland annekterar Sverige och hissar ryskt flagg över Helgeandsholmen och Rosenbad.

Artikeln är skriven 3 mars 2014 men har fått spridning i sociala medier igen. Artikeln är skriven på jävelskap för att kivas med debattörer som Lars Wilderäng och folket som hänger i #säkpol på Twitter. Artikeln är inte betald rysk psy-ops och ska inte tas på fullt allvar.

Lägre skattetryck

I Ryssland är skatten på vinster för företag 20%, vilket är lägre än Sveriges 22% (nyligen 26.3 %). Även inkomstskatter och andra skatter är i regel lägre jämfört med Sverige och Ryssland har ett betydligt lägre skattetryck totalt än Sverige.

Billigare bensin

En liter bensin skulle kosta runt 6:50 vilket är ungefär hälften av vad bensin kostar idag. Vi skulle även få tillgång till kopiösa mängder gas till inköpspris genom att ansluta oss till Rysslands gas-ledning utanför Gotland.

Starkare lagar mot korruption

Sveriges lagar mot korruption är ganska tandlösa. Direkta mutbrott och bestickning kan man åka fast för, men om en tjänsteman är jävig i t ex en upphandling kan inte tjänstemannen i sig straffas. Det värsta som kan hända är att upphandlingen får tas om. Med rysk rättspraxis skulle en semester på obestämd tid i Sibirien vänta.

Billigare sprit

Att vodka är en nationaldryck i Ryssland behöver vi inte förklara närmare. Givetvis är den också billig, en flaska vodka skulle börja på ungefär 60:- på bolaget.

Sverige får ett försvar

För första gången på länge skulle Sverige få en försvarsmakt med såväl fungerande flotta, armé och luftvapen. Ryssland ligger i framkant inom i princip samtliga militära områden.

Mer ishockey

Vi hade fått betydligt skarpare konkurrens för våra favoritklubbar i elitserien. De hade istället fått kämpa i ryska KHL-ligan, vilket är en betydligt större liga att spela i jämfört med elitserien.

Nya jobb

Rysslands ekonomi är stark, speciellt om vi jämför med Europa. Medelklassen i Ryssland växer kraftigt och allt fler människor blir miljonärer i vårt östliga grannland. Med plånboken full av rubel går det att investera kraftigt i olika industrigrenar och nya jobb.

Tuffare för kriminella

Det ryska rättssystemet daltar inte med brottslingar och de villkorliga straffen lär bli ett minne blott för de flesta som står inför skranket. Värt att nämna är att rysk fängelsestandard inte riktigt når upp till Svensk, om vi säger så.

Som vi ser skulle Vladimir Putin kunna radera ut i princip samtliga kärnvärden som idag definierar ”svenskhet”. Därför utgör Ryssland ett rent existentiellt hot för samtliga svenskar i det fall en ockupation skulle bli verklighet. Hemska tanke!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag