Diagnosen könsdysfori ökar: Allt fler unga osäkra på sitt kön

Stockholm Pride. Foto: Flickr
  • Torsdag 3 aug 2017 2017-08-03
E-post 819

SVERIGE Allt fler unga i Sverige får diagnosen könsdysfori enligt en sammanställning av patientregister från Socialstyrelsen. Diagnosen innebär att personen identifierar sig med ett annat kön än det den fått vid födseln.

Enligt en sammanställning av Socialstyrelsens patientregister ökar diagnosen könsdysfori kraftigt i Sverige, det uppger Dagens Nyheter.

En person som har diagnosen könsdysfori lider av att känna att den tillhör ett annat kön än det könet som personen tilldelades vid födseln.

Socialstyrelsen har undersökt registren för åren 1988-2015 och konstaterat att de senaste 10 åren har förekomsten av diagnosen ökat. Under 2005 fick 1 av 100.000 diagnosen könsdysfori, 2015 var siffran 8 av 100.000.

Socialstyrelsen vet inte vad ökningen beror på men en teori är att ett förändrat debattklimat ligger bakom förändringen.

– Det finns i samhället i dag en ökad öppenhet och kunskap som rör könsidentitet och könsuttryck och detta kan påverka utvecklingen. Det finns i dag även ökad tillgång till utredning och behandling, säger utredaren Peter Salmi, till Dagens Nyheter.

Diagnosen förekommer mest i åldrarna 18-29 år. Bland yngre människor är diagnosen mest förekommande hos kvinnor.

Forskare i USA söker efter en genetisk orsak till könsdysfori, hittills har de samlat in DNA från 10.000 personer varav 3.000 är transpersoner. Det beskrivs som den största studien i ämnet någonsin och nästa steg är att försöka samla in DNA från 3 miljoner människor.

Flera transpersoner i USA motsätter sig forskningen då de menar att jakten efter en orsak till könsdysfori kan leda till att forskare börjar söka efter ett botemedel för det, uppger Dagens Nyheter.

Lea Davis som leder studien understryker att detta inte är fallet. Enligt henne syftar forskningen till att kunna erbjuda bättre stöd för personer som lider av könsdysfori.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag