Disney bad svenska tv-tittare om ursäkt för ”I Jultomtens verkstad”

Bild: Faksimil SVT
  • Lördag 25 dec 2021 2021-12-25
E-post

De som fortsatte titta på ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” på julafton efter att Benjamin syrsa sjungit ”Stjärnan i det blå” fick i år en överraskning. Efter programmet följde nämligen en ursäkt från The Walt Disney Company för ”negativa skildringar” och ”stereotyper”.

Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och är fel nu. I stället för att ta bort innehållet vill vi erkänna att det har skadliga effekter, lära oss av det och och att inspirera till samtal så att vi skapar en mer inkluderande framtid tillsammans. Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som visar människans rika mångfald världen över” skriver The Walt Disney Company i ursäkten.

Eva Beckman, programdirektör på SVT, skriver till Expressen att det handlar om filmen ”I Jultomtens verkstad”.

”Det här är en skylt som Disney använder i samband med några av sina äldre filmer och klipp på Disney+ i dag, och den följer med Tomtens verkstad. Det är alltså inte på vårt initiativ men vi har förståelse för beslutet” skriver hon.

Tidigare har Disney klippt bland annat klippt bort en scen med en svart docka som åker ned för en rutschkana och en docka i finalens leksaksparad som är en karikatyr av en jude.

Samtidigt har exempelvis flera dockor som är kinesiska karikatyrer och en docka som är en svart karikatyr i så kallad ”blackface” med överdrivet stora läppar varit kvar i leksaksparaden.

The Walt Disney Company vill inte kommentera vad i filmen ”I Jultomtens verkstad” som föranleder texten.

– Det är en skylt som följer med hela kortfilmen, säger Aurora Stark, presskontakt för The Walt Disney Company i Norden, till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag