Disney blockerar ”rasistiska” barnfilmsklassiker

Problematisk katt från Aristocats. Foto: Youtube
  • Måndag 25 jan 2021 2021-01-25
E-post 484

En rad klassiska barnfilmer såsom Aristocats och Peter Pan har tagits bort från barnkonton på Disneys streamingtjänst Disney+, rapporterar Daily Mail. Anledningen är att filmerna anses rasistiska och att de därmed bryter mot företagets senaste riktlinjer.

Enligt Daily Mail är det fyra filmer som Disney har gjort otillgängliga för barn under sju år: Peter Pan, Aristocats, Dumbo och Swiss Family Robinson. Skälet är att filmerna anses innehålla rasistiska stereotyper.

Problemet med Peter Pan uppges vara en indianstam vars medlemmar kallas ”rödskinn” i filmen. I Aristocats fall handlar det om en katt vid namn Shun Gon som på grund av sina anletsdrag uppfattas som en karikatyr av östasiater. Dumbo anklagas i sin tur för att förlöjliga svarta slavar i USA.

Daily Mail skriver att beslutet att ta bort filmerna från barnkonton togs av en grupp externa experter som anlitats för att se till att innehållet ”representerar en global publik”.

Filmerna går fortfarande att se på konton för vuxna, men kommer med en varningstext om att de innehåller ”negativa skildringar och/eller felbehandling av människor eller kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu.”

En talesperson för Disney avböjde att kommentera saken för Daily Mail.

Läs även: Nederländska krossar patriarkatet med könsneutral kortlek

Läs även: Mobbning som affärsmodell

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag