DN-advokaten har tidigare mött kritik för att ”skrämma motparten till tystnad”

Peter Danowsky infälld till höger i bild. Foto: Nyheter Idag / Twitter / danowsky.se
  • Lördag 3 Dec 2016 2016-12-03
E-post 518

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag berätta att det är advokatfirman Danowsky & Partners som försökte pressa Sara Skyttedal att ge upp sina krav på Dagens Nyheter. Firman, som fått sitt namn efter Peter Danowsky, har tidigare använt samma metod gentemot anhöriga till en cancersjuk man, där ett tv-bolag utan medgivande filmade mannen på sin dödsbädd på Uppsala sjukhus – ett program som sedan sändes i TV3. 

Under fredagen kunde Nyheter Idag berätta att tidningen Dagens Nyheter ger sin syn på konflikten med KD-politikern Sara Skyttedal. Tidningens redaktionschef Caspar Opitz argumenterar att ”hon har använt sig av samma ombud som SD-politikern Kent Ekeroth” och gör även en parallell till järnrörsskandalen.

Dagens Nyheter syftar på Bildombudsmannen Staffan Teste som för övrigt själv tidigare arbetat på DN, men den detaljen nämner aldrig Caspar Opitz.

Anhöriga till döende cancersjuk man kunde riskerat över 740 000

Nu kan Nyheter Idag berätta att det juridiska ombud som Dagens Nyheter anlitat tidigare har varit i blåsväder. Ett produktionsbolag filmade, utan medgivande, en cancersjuk man på ett sjukhus i Uppsala. När programmet sändes i TV3 fick de anhöriga en chock när de kände igen sin pappa i livets slutskede. Än värre blev det när de på bästa sändningstid fick höra sjukhuspersonal prata om hur fruktansvärt det måsta vara att kvävas ihjäl.

Händelsen kom att utmynna i en konflikt där de anhöriga stämde landstinget. Då anlitade landstinget advokatfirman Danowsky och i inlagor till rätten framgår att det är Peter Danowsky själv som hanterade ärendet.

I en artikel i Dagens Industri rapporteras att landstingets kostnader för att anlita Peter Danowsky skenade till otroliga 740 000 kronor. Om de anhöriga till den cancersjuke mannen skulle förlora hade de i normala fall riskerat bli betalningsskyldiga för detta belopp.

Men familjen företräddes av Centrum för rättvisa som inte tar betalt av sina klienter och skulle de förlora ett mål täcker de rättegångskostnaderna med egna medel. När en rad kapitalstarka näringslivstoppar fick vetskap om tvisten samlades det ihop pengar till stöd för att driva processen å de anhörigas vägnar. Den som initierade insamlingen och själv bidrog till den var Staffan Persson, VD för Swedia Capital.

– Jag har sponsrat Centrum för rättvisa i flera år och vet vilket bra jobb de gör. Finansieringen är deras svaga punkt och när jag förstod att människorna bakom produktionsbolaget Titan försökte skrämma motparten till tystnad blev jag väldigt upprörd. Plånbokens storlek ska inte få avgöra i ett sådant här viktigt rättsfall, sade Persson till Dagens Industri.

De anhöriga förlorade i tingsrätten, men fick senare rätt i hovrätten och de tilldömdes skadestånd om 20 000 kronor vardera.

Förefaller använda samma taktik mot Skyttedal

I konflikten om olovlig bildpublicering riskerar Skyttedal personlig konkurs. Efter att Kronofogden gått på Skyttedals linje valde DN att begära återvinning av ärendet, varvid tvisten kom att bli en rättssak. När ärendet väl låg i rätten anlitar DN advokatfirman Danowsky & Partners och precis som med den cancersjuke döende mannen kom advokatkostnaderna att bli flera hundratusentals kronor.

Men Skyttedal fick ett ”erbjudande”. Om hon går med på att inte kräva en krona av Dagens Nyheter, för att de utan lov publicerat elva av hennes privata bilder, skulle hon inte heller riskera motpartens advokatkostnader om 370 000 kronor.

Enligt Skyttedal är Danowskys kostnadsräkning mer än det dubbla mot vad hennes eget juridiska ombud, Staffan Teste, kräver. Metoden tolkas av en rad kritiker som ett slags ”hot” eller ”utpressning” för att motparten, som inte har samma ekonomiska resurser, ska tvingas backa.

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz argumenterar att i upphovsrättslagen ”finns en skrivning som just tar sikte på den situation som uppstått – att kunna publicera bilder med stort allmänintresse i en relevant nyhetskontext”. Med stöd av detta publicerar Nyheter Idag en bild på Peter Danowsky utan tillåtelse.

För den som vill stötta Sara Skyttedals kamp om att få rätt mot Dagens Nyheter har det startats en insamling där man kan bidra till att täcka DN:s dyra advokatkostnader.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag