DN: ”Enligt våra källor” kvarstår misstankarna om signalspaning mot UD

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 apr 2018 2018-04-16
E-post 80

De hemliga DN-källorna kan sitta på information som ens inte Säpo känner till. Så kan man tolka de svar Nyheter Idag får från DN när vi följer upp påståendet om signalspaning mot Utrikesdepartementet. Från Säpo råder det ointresse, de konstaterar krasst att uppgifterna inte är ett ärende för dem.

Det var fredagen den 16 mars som den journalistiska och säkerhetspolitiska bomben slog ner. Dagens Nyheter kunde berätta att Utrikesdepartementet misstänker avlyssning av mejltrafik efter att Nyheter Idag begärt ut mejlkonversationer till och från ledarskribenten Patrik Oksanen.

Uppgifterna var så allvarliga att det potentiellt skulle kunna handla om den största svenska spionskandalen på flera år, där Nyheter Idag var en del i dramat. Men rapporteringen om signalspaning följdes aldrig upp av DN och i sociala medier är det flera debattörer som öppet ställer sig frågande till det stora DN-avslöjandet.

Nyheter Idag har via mejl ställt frågor till DN-journalisten Mattias Carlsson. Han svarar att misstankarna om signalspaning kvarstår.

”Enligt våra källor, ja”, svarar Carlsson.

Men de misstankarna förefaller inte finnas hos varken UD eller Säpo. I ett skriftligt svar från Utrikesdepartementet framgår endast att departementet kontaktat Säpo.

”Regeringskansliet tar alltid uppgifter om otillåten inhämtning eller påverkan mot myndighetens arbete på stort allvar och har i sådana fall en nära dialog med Säkerhetspolisen. I detta fall kontaktades Säkerhetspolisen med anledning av uppgifterna i media. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor”, skriver Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Och svaret från Säpo ger vid handen att ej heller de misstänker signalspaning eller andra oegentligheter.

”Det inträffade är fortfarande inte ett ärende för Säkerhetspolisen, i nuläget”, skriver Dag Enander på Säpos presstjänst i ett mejl till Nyheter Idag.

I en artikel den 19 mars i DN intervjuas utrikesminister Margot Wallström i Bryssel där hon meddelar att det ska hållas ett möte på UD om misstankarna. Nyheter Idag har försökt följa upp vad det mötet gav.

– Ja, det har ägt rum ett sådant möte, säger hennes pressekreterare i telefonen.

Vad har man kommit fram till under mötet?

– Jag har inga detaljer om vad som sades i mötet. Och hade jag haft det så hade jag inte kunnat kommentera eftersom att det är en typ av säkerhetsfrågor som vi inte kommenterar utåt, säger pressekreteraren som i övrigt hänvisar till UD:s presstjänst.

DN:s ledarskribent Erik Helmerson skriver på Twitter att UD har en utredning i ärendet. Att en sådan utredning pågår lyckas emellertid inte Nyheter Idag bekräfta med Utrikesdepartementet.

Frågor och svar till DN

Nyheter Idag har kontaktat DN:s reporter Mattias Carlsson, som tillsammans med Josefin Sköld skrev det inledande reportaget, med frågor. Han har valt att svara via mejl.  Här är samtliga frågor och de hela svaren återgivna.

Kommer ni att göra någon uppföljning?

"Vilka jobb vi planerar eller inte är inget vi diskuterar externt."

Vad bestod misstankarna i?

"Precis det som står i artikeln - att det finns misstankar om att främmande makt kan ha avlyssnat UD:s mejlväxling och på något sätt vidarebefordrat uppgifterna."

Finns misstankarna kvar?

"Enligt våra källor, ja."

Varför ville inte de säkerhetspolitiska experterna framträda med namn?

"Det är personer med god insyn i UD:s verksamhet och de ville använda sin lagstadgade rätt att vara anonyma i tidningen."

Varför fick de här experterna vara anonyma?

"De ville använda sin lagstadgade rätt att vara anonyma i tidningen vilket innebär att vi är skyldiga enligt grundlagen att skydda dem."

Tror du att ni kan ha blivit lurade av någon eller några av era källor?

"Nej, vi har fullt förtroende för våra källor."

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag