DN felciterar Trump om fakta – tar uppenbar satir på allvar

Det felaktiga Trump-citatet i DN:s webupplaga efter att rättning gjorts. Foto: skärmdump
  • Måndag 26 sep 2016 2016-09-26
E-post 254

STOCKHOLM Idag publicerar DN en ambitiös artikel om den första valdebatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Artikeln tar bland annat upp Donald Trumps bristande faktakoll. Men detta illustreras med ett påstått Trump-citat som i själva verket hämtats från en satirisk The New Yorker-artikel.

– ”Crooked Hillary kommmer peta in små bitar av fakta hela kvällen, och på så vis rigga hela grejen. Det är skamligt! påstås Donald Trump ha sagt.

Men citatet kommer inte från Donald Trump, utan från en uppenbart satirisk artikel i den legendariska tidningen The New Yorker, som är kända för sin humoravdelning. Just artikelförfattaren Andy Borowitz är en känd humorist, vars politiska satir under titeln ”The Borowitz report” publicerades av dussintals amerikanska tidningar innan krönikan började gå exklusivt i The New Yorker.

I artikeln lovar Trump att han under debatten helt ska avhålla sig från fakta, och kräver att Hillary Clinton avger ett likadant löfte. Artikeln avslutas med att CNN går med på Trumps krav, och försäkrar att de kommer bryta debatten så fort den kommer in på fakta.

Felciteringen uppmärksammades av journalisten Jack Werner på twitter, och ledde till att stycket snabbt togs bort från artikeln. Själva citatet var emellertid fortfarande kvar i utbruten form klockan 10 måndag morgon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag