DN: Invandring från Afrika ”kan rädda Europa”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 23 jul 2020 2020-07-23
E-post 7249

EUROPA Afrikas unga ska försörja Europas äldre när européerna skaffar allt färre barn och befolkningen i våra länder minskar. Det rapporterar Dagens Nyheter apropå en ny uppmärksammad studie publicerad i The Lancet.

”Nigeria kan rädda Europa från framtida åldersfälla”. Så lyder rubriken till DN:s artikel på torsdagen om den nya studien som visar att världens befolkning kommer att växa mindre än man trott. Detta då människor i Väst, Asien och Latinamerika skaffar färre barn.

Men i Afrika väntas folk fortsätta skaffa många barn och öka från 1,4 miljarder invånare i dag till 3,5 miljarder invånare år 2100.

Kinas befolkning väntas halveras till runt 730 miljoner, samtidigt som Nigerias invånarantal tros fyrdubblas från dagens cirka 200 miljoner. Nigeria kommer då att ha 800 miljoner invånare – nästan dubbelt så många som EU (446 miljoner) har för nuvarande.

”På sikt kommer hela världen att bli beroende av kraftigt ökad migration från Afrika”, förklarar DN. Detta för att många länder kommer att hamna i en ”åldersfälla” med för få unga för att kunna försörja de äldre.

– Vi ser en stark åldringseffekt och den stora utmaningen kommer bestå av en minskad andel arbetsföra i befolkningen. Det gäller stora delar av världen utom Afrika söder om Sahara och speciellt Nigeria, säger professor Stein Vollset, som ledde arbetet med studien, till DN.

Till skillnad från många andra länder väntas dock Sveriges befolkningsmängd öka och landa på drygt 13 miljoner vid nästa sekelskifte. Detta för att fertiliteten ökar samt ”en redan mindre restriktiv invandringspolitik”.

På sociala medier har Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi kommenterat artikeln och liknar invandring vid ett pyramidspel.

 

Liberale kolumnisten Csaba Bene Perlenberg tycks i stället omfamna artikelns slutsats.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag