DN-kampanj gick åt pipsvängen: ”Folk har fått upp ögonen för ohållbar invandringspolitik”

DN-kampanjen fylldes snabbt av invandringskritik. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil jagdelar.dn.se samt Twitter
  • Onsdag 9 sep 2015 2015-09-09
E-post 824

STOCKHOLM Tidningen Dagens Nyheter lanserade kampanjen #jagdelar för att kändisar skulle kunna visa upp sina goda värderingar i frågor flyktingar och rasism. Men när Nyheter Idag undersöker #jagdelar på Twitter finner vi mest invandringskritiker. ”Folk har fått upp ögonen för Sveriges fullkomligt ohållbara invandringspolitik”, skriver en användare på Twitter under tidningens hashtag.

När tidningen Dagens Nyheter lanserade kampanjen #jagdelar blev det en snackis på nätet. Syftet med kampanjen är att kändisar offentligt ska kunna visa hur goda de är, för att undvika att vagnar ska vältas och att det demokratiska torget inte ska fyllas av fel röster.

”Samhällsklimat är sköra. Hat och hot kan välta vagnar. Det demokratiska torget måste fyllas av andra röster”, skrev tidningens chefredaktör Peter Wolodarski i den egna tidningen när han berättade om kampanjen.

I samma artikel adresserar Wolodarski att tidningens egna journalister blivit utsatta för hat och hot. Ett sådant tillfälle var nyligen när DN-journalisten Niklas Orrenius skrev en artikel om den anonyma bloggaren med pseudonym ”Julia Caesar”, en opinionsbildare som gjort sig känd för sin invandringskritik. Dagens Nyheters systertidning Expressen skrev också om Caesar, men valde att mot hennes vilja publicera hennes riktiga namn samt känslig sjukdomshistorik.

En redaktion blir inte bättre än de personer som bär upp den. Vi har alla ett val: hur vi skriver om människor, hur vi skildrar ett skeende”, konstaterar Wolodarski i sin artikel om kampanjen.

Godhetskampanj fylldes av invandringskritik

Han förklarar vidare i sin text att tidningar inte bara har i uppgift att skildra nyheter utan även bilda opinion. Men trots satsningen på kampanjen gick det nog inte riktigt som Wolodarski hade planerat. När Nyheter Idag granskar twitterflödet under hashtag #jagdelar finner vi att det är överlag invandringskritiska röster som kommit att sprida olika budskap under DNs hashtag.

”Gruppvåldtäkter blir bara TT-notis i gammelmedia – av namnen i de fällande domarna förstår du varför”, är ett av budskapen.

”Luftfartsverket bjuder in terroristerna via flyg”, poängterar en annan och frågar sig vilket flygplan som blir först att sprängas i luften.

”Folk har fått upp ögonen för Sveriges fullkomligt ohållbara invandringspolitik”, skriver ytterligare en person under hashtag #jagdelar.

Nedan ser du några av tweetsen som skrivs med hashtag #jagdelar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag