DN lanserar ”genusroboten”: ”Viktigt för att öka medvetenheten”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 5 apr 2018 2018-04-05
E-post 478

SVERIGE Dagens Nyheter har utvecklat en så kallad genusrobot som varje månad meddelar skribenterna hur jämställda deras texter har varit.

Genusroboten skickar varje månad ett mejl till Dagens Nyheters skribenter med antalet omnämnanden av män och kvinnor i deras texter.

”Viktigt för att öka medvetenheten på individnivå”, kommenterar DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson på Twitter. Själv har han inte lyckats så bra – bara 33 procent av omnämningar i hans texter var om kvinnor.

”Och ja, mitt resultat är förstås alldeles för dåligt. Lovar skärpa mig: sätter ett personligt mål på 50-50”, skriver han om resultatet.

En användare på Twitter frågar varför det är så viktigt med kön. Martin Jönsson svarar:

”Könsfördelningen bland våra läsare är 50-50, samma som hos befolkningen. Då är det klokt att fundera över varför omnämnanden i DN är ca 35-65 och vad man bör och kan göra åt det för att spegla samhället och vara relevant för alla.”

På sociala medier kommer kritik och raljanta kommentarer om genusroboten och dess ensidiga fokus på kön.

Läs även: Ryssens nyttigaste idiot stavas Dagens Nyheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag