”DN och SVT letar efter en konflikt som inte finns”

Sarah Havneraas. Foto: Pressbild
  • Onsdag 27 jan 2021 2021-01-27
E-post 219

Ett engagemang för unga utsatta kvinnor i Indien ifrågasätts av Dagens Nyheter som söker svar på om KD-politikern Sarah Havneraas vill förbjuda aborter – detta trots att hon upprepat säger att hon inte tycker så. ”Målet med artikeln var inte att reda ut vad jag står för eller hur jag kommit fram till det”, skriver hon på Facebook. – DN letar efter en konflikt som inte finns och SVT Aktuellt gör likadant, säger partiets policyansvarig Johan Ingerö.

Efter att moderatledaren Ulf Kristersson i en SVT-intervju förklarat att han är beredd att använda Sverigedemokraterna som regeringsunderlag i en framtida högerregering har kritiken från Socialdemokraterna varit högljudd. Inte minst används en DN-artikel om KD-politikern Sara Havneraas som slagträ.

I artikeln ifrågasätts var Sara Havneraas står i abortfrågan med anledning av hennes tidigare engagemang i abortkritiska organisationer. Havneraas är aktuell då hon sitter i Kristdemokraternas partistyrelse och arbetar med att utforma partiets jämställdhetspolitik.

Till Nyheter Idag förklarar hon att engagemanget inte minst rört situationen i Indien där foster aborteras om de är flickor. Det var genom organisationen IndianChildren, med kopplingar till Livets Ord, som Havneraas när hon var yngre volontärarbetade i Calcutta.

– Jag har inte velat förbjuda abort. Däremot har jag engagerat mig i frågan om utsorteringssamhället med könsselekterade aborter på flickor i vissa delar av världen och när barn med Downs syndrom ses som mindre värda. Jag har jobbat för att kvinnor, oavsett om de väljer att avsluta eller fullfölja en graviditet, ska få bättre stöd.

Hon är också mycket tydlig med att engagemanget handlar om något helt annat än att förbjuda aborter. Istället har fokus varit att ge kvinnor i utsatta situationer stöd.

– Till exempel bör hjälp och stöd erbjudas så att inte praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter gör att kvinnor känner sig tvungna att avbryta en graviditet. Kommuner och regioner bör även satsa mer på stödjande och förebyggande verksamhet genom bland annat subventionerade preventivmedel och elevhälsa. Genom förbättrat stöd kan andelen ofrivilliga graviditeter minska. Men beslutet om att fullfölja eller avbryta en graviditet ska aldrig vara någon annan än kvinnans.

”DN och SVT letar efter en konflikt som inte finns”

I sociala medier används DN-artikeln för att attackera Moderaterna bara dagar efter att Kristersson öppnat dörren för att använda SD som regeringsunderlag. ”Moderater som håller fri abort högt borde oroa sig för kombinationen av SD och abortkritiska KD i sitt regeringsunderlag”, twittrar Socialdemokraterna från sitt officiella konto.

Nyheter Idag har talat med Johan Ingerö som formellt arbetar som policyansvarig hos Kristdemokraterna. Han menar att hela debatten i abortfrågan är märklig.

– Svenska journalister beter sig ibland som om Sverige hade USA:s abortdebatt. Där vi har en vänster som är för helt fri abort utan tidsgräns och en höger som vill förbjuda. Men i Sverige är skillnaderna mycket smala om man tittar på de olika riksdagspartierna. Det parti som tidigare stack ut var SD och de har bytt linje.

I en tweet riktar partiets presschef Sabina Bernhardsson hård kritik mot just SVT Aktuellt och deras agerande för att få till en debatt om just abortfrågan.

”Vi fick SVT-förfrågan om en abortdebatt. Resonerade med redaktionen om att det inte fanns något att debattera då KD & MP har SAMMA linje. Då ställer SVT ett statsråd mot en kommunpolitiker som trotsar partiets linje i frågan”, skriver hon på Twitter.

– DN letar efter en konflikt som inte finns och SVT Aktuellt gör likadant. När SVT Aktuellt inte får en ledande företrädare att säga det vi inte tycker, då ringer de en fritidspolitiker som uttrycker sina personliga uppfattningar snarare än vad vårt parti tycker. Det är som om vi skulle ha en ledande kristdemokrat mot en lokal miljöpartist som kämpar emot chemtrails. Det är absurt, säger Ingerö.

SVT: ”Då fick vi tänka om och det landade i en helt annan diskussion”

Nyheter Idag har talat med Nils Eriksson, redaktör för SVT Aktuellt. Han förklarar att Aktuellt-debatten på tisdagskvällen har sin grund i DN:s rapportering om Havneraas och den kritik som sedan följde från regeringspartierna.

– Vi sökte i första hand Havneraas men fick aldrig tag i henne. Efter det växte kritiken från politiska motståndare till KD där bland annat jämställdhetsminister Åsa Lindhagen ifrågasatte lämpligheten i att låta Havneraas utforma jämställdhetspolitiken i KD.

I studion möttes Lindhagen och Lennart Sacrédeus, den senare som alltså inte företräder sitt partis åsikter i just abortfrågan.

– Där har vi en inrikespolitisk konflikt där ett statsråd kritiserar KD i abortfrågan. Då ringde vi Ebba Busch och frågade om hon ville bemöta den här kritiken. Efter några timmar tackade KD-ledningen nej. Då fick vi tänka om och det landade i en helt annan diskussion där vi fick med två personer som har helt olika ingång i abortfrågan. Den ena menar att det råder ett slags tabu att ens diskutera frågan om fri abort.

– Vi sa flera gånger i inslaget att det inte är Kristdemokraternas linje, där tycker jag vi varit tydliga.

Förutom SVT har Nyheter Idag även sökt DN för en kommentar. Tidningens nyhetschef Karin Östman förklarar att granskningen är relevant, inte minst då abortfrågan är en del av Kristdemokraternas egen eftervalsanalys.

”I sin eftervalsanalys konstaterar KD att abortfrågan utgör en ’öm punkt’ för partiet. Att en person med Havneraas bakgrund i tre abortkritiska organisationer då ska vara med och utforma partiets jämställdhetspolitik är därför intressant för oss att granska”, skriver hon i ett mejl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag