DN-reportern Mattias Carlsson sågas av grävande journalister för ryss-rapportering

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post 393

STOCKHOLM Vilseledande och rentav direkt felaktig journalistik när det kommer till rapportering om misstänkta ryska spioner och påverkansoperationer. Den bilden tecknar de grävande reportrarna Mattias Göransson och Johannes Walström i en Aftonbladet-artikel där de granskar DN-reportern Mattias Carlsson. Och uppgifterna kan få betydelse i stämningen mot Peter Wolodarski.

Det är Aftonbladet Kultur som publicerar en lång undersökande artikel som går på djupet i DN-reportern Mattias Carlssons journalistik. Nyligen rapporterade Nyheter Idag att DN-redaktören och ansvarige utgivaren Peter Wolodarski stäms vid Stockholms tingsrätt för grovt förtal.

Saken gäller just en artikel medförfattad av Mattias Carlsson och handlar om påstådda kopplingar mellan Sverigedemokraterna och ryska staten där affärsmannen Johan Lundberg är länken. Men har Carlsson verkligen täckning för det som publicerats?

Något förenklat är det vad Stockholms tingsrätt nu ska titta på och insatserna är höga. Lundberg yrkar på en miljon kronor i skadestånd för grovt förtal, alternativt förtal.

”Cirkelresonemang” från DN

I artikeln som Aftonbladet publicerar undersöks bland annat DN:s rapportering om ett misstänkt ryskt spionflygplan. Men även en artikel om en rysk man som gått kurs i Sverige för journalister granskas av duon. Samt en artikel om en misstänkt rysk spion i Roslagen.

Och omdömet om Carlssons artiklar är inte nådig.

”Den som granskar denna rapportering finner snart några återkommande särdrag. Sällan presenteras några egentliga belägg för de kärnpåståenden som fälls. Istället staplas mer eller mindre relevanta indicier – så kallad stödbevisning – till en övertygande massa. Men eftersom dessa indicier brukar utgöra själva grunden till att någon eller något ansetts suspekt, rör det sig om cirkelresonemang”, skriver Göransson och Walström.

Nyheter Idag har talat med advokat Henrik Sundström som själv tagit del av stämningsansökan mot DN och han bedömer att artikeln i Aftonbladet är besvärande för Wolodarski. Uppgifterna som presenteras skulle kunna användas för att stärka Lundbergs talan.

– Om det går att visa att DN-journalisten satt i system att vilseleda i artiklar borde det tala till Johan Lundbergs fördel i förtalsmålet, säger Sundström.

Huvudförhandling i målet mot Wolodarski väntas äga rum 3-4 juni.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag