DN stal bild från Sara Skyttedal – Nu riskerar hon personlig konkurs på grund av mediejätten

Foto: Nyheter Idag / Wikimedia Commons
  • Onsdag 30 Nov 2016 2016-11-30
E-post 643

STOCKHOLM Politikern Sara Skyttedal (KD) berättar i en Facebookuppdatering att hon riskerar personlig konkurs efter att hon försökt få rätt mot Dagens Nyheter som ska ha stulit en bild från henne. ”DN har lämnat in en kostnadsräkning på 370 000 kr. Mer än dubbelt så mycket som mina ombud fakturerat. Om jag vinner helt får jag efter skatt ut 11 000 kr”, skriver hon på Facebook.

Om du försöker få rätt mot Dagens Nyheter efter att de använt en bild du tagit utan att du gett dem tillåtelse bör du nog tänka en extra gång innan du försöker få rätt mot mediejätten. Det berättar Kristdemokraternas politiker Sara Skyttedal som nu riskerar att betala 370 000 kronor, något som enligt Skyttedal skulle försätta henne i personlig konkurs.

”Efter att Dagens Nyheter stulit och publicerat bilder från ett icke-publikt fotoalbum på min privata Facebooksida har jag fakturerat dem för otillåten användning. De har bestridit min rätt till bilderna och påstått sig ha rätten att publicera dem eftersom jag är vän till Ebba Busch Thor som var aktuell som partiledarkandidat vid tillfället. Vem som helst som känner en offentlig person ska alltså inte äga någon rätt till bilder från ens ungdomstid och gamla semestrar om det går att fabricera och konstruera en klickvänlig story av dem”, skriver hon.

I sin Facebookstatus förklarar hon att hon alltid försökt ”stå upp för vad jag tror är rätt och riktigt oavsett personlig kostnad”. Men efter att ha försökt få rätt mot Dagens Nyheter och nu alltså riskerar att förlora allt, tänker hon i andra banor.

”Idag önskar jag att jag inte var Sara Skyttedal utan en konflikträdd person som så många andra normala människor”, skriver hon.

Kan vara Wolodarskis personliga vendetta

Det är inte första gången som det råder delade meningar mellan Sara Skyttedal och den stora mediejätten. När den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen föll var det till stor del på grund av Sara Skyttedal som i sin roll som ordförande för KDU drev igenom att KD skulle lämna överenskommelsen. Men DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var en av de som tyckte Decemberöverenskommelsen var bra.

– Ett bra beslut för Sverige, att slippa ett extraval som ingen egentligen efterfrågade förutom möjligen Sverigedemokraterna, förklarade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till SVT.

När det väl stod klart att Skyttedal lyckats sänka överenskommelsen och firade detta med champagne, då reagerade Wolodarski i en ledartext publicerad i DN. Redan rubriken ”Lägg champagnen åt sidan och gör det bästa för Sverige” skvallrade om ett missnöje med Sara Skyttedal. Detta upprepades även i ingressen i samma ledartext där Wolodarski beklagade att överenskommelsen föll.

Hela hennes Facebookstatus kan du läsa nedan. Nyheter Idag söker Dagens Nyheter för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag