DN:s kulturskribent – ”Gör arabiskan till ett minoritetsspråk

Framtida språk i Sverige? Källa: wikimedia
  • Tisdag 7 okt 2014 2014-10-07
E-post

STOCKHOLM – Arabiska är ett av de mest livaktiga språken i landet, och det är dags att det avspeglas i den nationella självbilden. Detta skriver Dagens Nyheters kulturskribent Lyra Ekström Lindbäck i en kommentar på kultursidorna

Lindbäck har reagerat på att Sverigedemokraterna blivit tredje största parti i riksdagsvalet och menar att de som har arabiska som modersmål nu blir än mer förtryckta. Författaren menar också att det erbjuds allt för få utbildningsmöjligheter i arabiska och har en teori om vad det beror på.

– Svaret är förstås: rasism. Arabiska är islams konfessionella språk, och islamofobin är en av de starkaste rasistiska ideologierna i Sverige. Kvinnor får sina slöjor avryckta och glåpord skrikta efter sig på tunnelbanor och bussar, flera misshandelsfall rapporteras in årligen, rasismen är ett utbrett fenomen på arbetsmarknaden och fyra av tio muslimska församlingar har drabbats av hatbrott. Nu när nästan 50 rasister tar plats i riksdagen har många plötsligt insett att det här är ett land i kris, där hundratusentals människor känner sig otrygga så snart de går utanför dörren, skriver Linbäck för DN.

Fabricerad svenskhet

Författaren går vidare och påpekar att det arabiska kulturarvet är rikt, språket är officiellt i 24 olika länder, och att västerländska filosofer såsom Aristoteles inte hade varit känt om inte det vårdats och vidareutvecklats av arabiska filosofer. När det kommer till svenskhet är hon dock av en annan uppfattning

– Politiska kommentatorer drar slutsatsen att det beror på att Sverige­demokraterna har varit de enda som har belyst integrationsfrågan. Men att tvinga människor att glömma sina livserfarenheter, ge upp sina kulturarv och förtränga sina språk till förmån för en fabricerad ”svenskhet”, det kommer aldrig att vara integration.

Hon avslutar med att det är viktigt att arabiska ges minoritetsstatus eftersom rasismen ska krossas.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag