DO på krigsstigen när företag nobbar muslimer som inte vill skaka hand

  • Fredag 26 maj 2017 2017-05-26
E-post 1384

SVERIGE Diskriminerings­ombudsmannen (DO) driver just nu två parallella ärenden mot företag i Uppsala­området som sagt nej till att anställa muslimer som vägrar skaka hand med någon av motsatt kön.

I det ena fallet handlar det om en kvinna som sökt jobb och kallats till anställnings­intervju hos ett tolkföretag i Uppsala. Enligt DO:s stämnings­ansökan från tidigare i år fick kvinnan genomgå ett språktest och intervjun tycks ha gått bra fram till hon skulle träffa företagets chef. Då vägrade hon nämligen att hälsa genom att skaka hand med honom eftersom hon är kvinna och han är man.

En diskussion uppstod som slutade med att kvinnan kördes ut från arbetsplatsen. Företaget menar att de följer en neutralitets­policy och att människor som inte behandlar alla kunder likadant inte kan jobba för företaget. DO tycker att det resonemanget är diskriminerande mot muslimer som av religiösa skäl gör skillnad mellan kvinnor och män. Man menar också att eftersom tolkningen i huvudsak förmedlas mellan telefon eller video så har tolkarna ändå väldigt få fysiska kundmöten. Ärendet ligger nu hos Arbetsdomstolen.

I det andra fallet, som Sveriges Television uppmärksammar, är det istället en muslimsk man som känner sig diskriminerad eftersom han inte vill hälsa på kvinnor. Mannen sökte jobb på ett vårdbolag i norra Uppland och kallades dessutom till intervju, men när han förklarade att han som muslim inte kan hälsa på kvinnor valde företaget att ställa in intervjun.

DO håller med om att företaget tycks ha haft jämställdhet som utgångspunkt för att tacka nej till mannen, men menar trots det i ett yttrande att mannen på grund av sin tro utsatts för indirekt diskriminering.

DO menar i båda fallen att muslimer kan hälsa på annat sätt än att fysiskt ta någon i hand.

Ska företag ha rätt att säga nej till muslimer som vägrar skaka hand?
5662 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag