Dödsstraff för dubbelmordet i Marocko

Foto: Polisen/Flickr/Everypedia
  • Torsdag 18 jul 2019 2019-07-18
E-post 2753

MAROCKO De tre män som åtalats för mordet på två skandinaviska kvinnor i Marocko har dömts till döden. Då Marocko inte praktiserar dödsstraff kommer domen sannolikt omvandlas till livstids fängelse. 

Abdessamed Ejjoud, 25, Younes Ouaziyad, 27 och Rachid Affati, 33, döms till döden för dubbelmordet på norska medborgaren Maren Ueland och danska medborgaren Louisa Vesterager Jespersen i december 2018, rapporterar SVT.

De skandinaviska studenterna var på vandring i Atlasbergen i Marocko och hittades mördade vid en campingplats den 17 december.

Ett filmklipp på det brutala mordet spreds sedan på internet, och visade hur gärningsmännen skar huvudet av den ena kvinnan. Ett tidigare filmklipp visade hur gärningsmännen svor trohet till terroristgruppen IS.

Läs även: Ann Heberlein: Ondskan i Marocko

Marockans polis kunde snabbt gripa en misstänkt på grund av att ett ID-kort glömts kvar på brottsplatsen.

Sammanlagt greps 24 personer för inblandning i mordet, av vilka 23 är marockaner och en är en spansk-schweizisk muslim.

Av dessa har tre åtalats för själva mordet, medan resten åtalas för olika terroristbrott. På torsdagen dömdes de tre mördarna till döden av marockansk domstol. Då Marocko inte praktiserar dödsstraff kommer mördarna sannolikt få livstids fängelse.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag