Dömdes för att ha smugglat pistoler till Sverige – släpptes trots det fri – nu misstänks han för mordbrand i Ljungskile

Foto: Google Earth
  • Tisdag 14 Nov 2017 2017-11-14
E-post 532

SVERIGE Två män misstänks för mord och mordbrand respektive mordbrand på vandrarhemmet Ulvön utanför Ljungskile i helgen. Den ene av männen misstänks ha begått mordet trots att han så sent som i september dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott.

Det var i söndagsmorse som polis och räddningstjänst larmades till Ulvön utanför Ljungskile med anledning av en brand i ett vandrarhem. Branden misstänks vara anlagd och två män greps och anhölls senare misstänkta för grov mordbrand.

I brandresterna påträffades en död person. Polisen meddelade igår förmiddag att man försöker identifiera kvarlevorna och att kriminaltekniker arbetar på brandplatsen.

Under måndagen lämnade åklagaren in en häktningsframställan mot de båda männen och häktnings­förhandlingarna hålls under eftermiddagen idag. De misstänkta är en 60-årig norrman och en 30-årig medborgare i Bosnien och Hercegovina.

30-åringen begärs häktad för mord och mordbrand medan 60-åringen begärs häktad för mordbrand.

Släpptes fri

Den 30-årige misstänkte mördaren är en ökänd kriminell. Sedan 2012 har han dömts ett flertal gånger och brottsrubriceringarna gäller allt ifrån skadegörelse till rån. I Sverige finns han med hela tretton gånger i belastningsregistret.

Så sent som i juli dömdes han av Norrköpings tingsrätt till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grov smuggling. Tillsammans med sin halvbror greps han i mars i år på bar gärning när de höll på att smuggla in åtta halvautomatiska pistoler till Sverige från sitt hemland.

När fallet i somras gick till domstol yrkade assistentåklagare Karin Lejefors att 30-åringen skulle låsas in i häktet i väntan på att domen vann laga kraft. Men Norrköpings tingsrätt ansåg att 30-åringens ”långvariga och starka anknytning till Sverige” gjorde att han kunde släppas på fri fot eftersom, menade man, det inte fanns någon risk för att han skulle örsöka smita från straffet.

Domen slogs senare fast av Göta hovrätt, men överklagades i oktober till Högsta domstolen. Eftersom domen är överklagad har 30-åringen förblivit på fri fot.

Kriminalvårdens sekretesshandläggare Benjamin Boman konstaterar i ett mejl till Nyheter Idag att: ”Personen du frågat om finns inte på anstalt eller häkte. Eftersom personen inte avtjänar något straff finns inte något aktuellt strafftidsbeslut eller placeringsbeslut.”

Nu misstänks den 30-årige mannen för mord och mordbrand. Denna gång har åklagaren i sin stämningsansökan bockat för att: ”Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag