Domprosten om klockringningen: ”Det kan vara nazister”

Thomas Gür talade i Visby. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 Nov 2018 2018-11-26
E-post 270

VISBY Nu förklarar Visbys domprost varför han störde ett politiskt seminarium med klockringning under Almedalsveckan. – Jag hörde någonting om invandrare och något om för låga straff. Det är samma sak som jag har hört när nazisterna haft möte, säger han till Aftonbladet.

Under Almedalsveckan skapade Visbys domprost Mats Hermansson rubriker när han med kyrkklockorna försökte avbryta ett seminarium som hölls av den borgerliga debattören Thomas Gür på kyrkbacken.

I en filmad diskussion i direkt anslutning till händelsen motiverade domprosten sitt agerande med att det var ”fara å färde”.

– Han vill inte svara varför det var fara å färde, sen gick han i i kyrkan igen, sade Gür till Nyheter Idag.

Läs även: ”Fara å färde” – Kyrkans klockor ringde för att stoppa Thomas Gür i Almedalen

Gürs seminarium handlade om integration och var uppdelat i 9,5 teser – en tiondel av de teser Martin Luther 1517 skickade till ärkebiskop Albrekt av Magdeburg och Mainz, vilket inledde reformationen.

– Det var likadant när Luther skulle göra något, det var mycket upprört då också. Inga andra jämförelser i övrigt, sade Gür.

Nu har domprosten förklarat sitt agerande närmare. I en intervju med Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima förklarar Hermansson att han trodde att Gür var nazist.

– Det var uppjagad stämning och flera sa till mig att det kunde vara nazister som höll i mötet. Då tänkte jag: Det här är inte något som vi är arrangör av och det kan vara nazister som är här på helgad mark. Då drog vi i gång kyrkklockorna, säger Mats Hermansson.

Läs även: Domprostens varning efter klockringningen mot Gür: ”Hälsa gärna andra som har planer på något liknande

– Jag hörde någonting om invandrare och något om för låga straff. Det är samma sak som jag har hört när nazisterna haft möte; det är mycket kring det som det handlar om, förklarar han.

Hermansson påpekar att det var upphetsad stämning med mycket tal om de nazister från bland annat NMR som besökte Almedalsveckan.

– Men jag fattade ett förhastat beslut och gick också direkt ut och bad om ursäkt när jag förstod att Thomas Gür inte är en nazist, säger Hermansson.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag