Domstol: Polisen gjorde fel som grep Paludan

Rasmus Paludan Foto: News Øresund -Johan Wessman (CC BY 3.0).
  • Lördag 28 maj 2022 2022-05-28
E-post 818

LINKÖPING På skärtorsdagen frihetsberövades den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan av polisen i Linköping. Detta efter att våldsamma upplopp utbrutit i stadsdelen Skäggetorp. Nu dömer förvaltningsrätten i Linköping ut polisens agerande och hävdar att gripandet av Paludan var fel. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter.

Upploppet i Skäggetorp ägde rum efter att Rasmus Paludan beviljats tillstånd för att hålla en demonstration i stadsdelen, där han bland annat planerade att bränna en koran.

Paludan hann emellertid aldrig hålla den allmänna sammankomsten innan de kaosartade scenerna bröt ut där bland annat stenar kastades mot polisen som senare retirerade från platsen. Istället befann han sig i en bil på en parkering två kilometer bort i sällskap av poliser som tyckte att han inte skulle bege sig till Skäggetorp.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Klockan 16.52 frihetsberövades sedan Paludan med motiveringen att han skapade upplopp. Beslutet kom från kommenderingschefen och väckte förvåning inom polisen.

– Det var en mycket långsökt tolkning av polislagen. Paludan var inte ens på plats. Han bör polisanmäla detta, har en polis tidigare sagt till DN.

Läs även: Polisen fick panik – grep Paludan för våldsamt upplopp

Paludan hölls kvar på polisstationen i Linköping i drygt en och en halv timme och ställde i samband med det in den planerade och tillståndgivna sammankomsten i Navestad i Norrköping. Men även där bröt kravaller ut – trots att Paludan inte var på plats.

Gjorde inget motstånd

Paludan ska enligt den polisrapport som upprättades inte ha gjort något motstånd vid gripandet. I efterhand överklagade han istället polisens beslut till förvaltningsrätten i Linköping, som nu meddelar att polisens agerande var fel.

Enligt förvaltningsrätten får polisen inte frihetsberöva personer för att kontrollera andra människors beteende. Dessutom konstateras det att Paludan inte ens var närvarande i Skäggetorp när upploppet bröt ut.

Därmed underkänns polisens agerande.

”Även om ett våldsamt upplopp kan kopplas till en allmän sammankomst, förutsätter ett tillfälligt omhändertagande att det är den enskildes uppträdande eller agerande som medför störning eller omedelbar fara för den allmänna ordningen”, skriver domstolen enligt TT.

Polismyndigheten har valt att inte ge någon kommentar till domstolen.

Läs även: Paludan: ”Ganska säker på att förövarna skulle mörda mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag