Donald Trump hotar Nordkorea med ”eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat”

Foto: NBC
Foto: NBC
  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 186

USA Donald Trump hotar med ”eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat” om Nordkoreas ledare inte slutar hota USA med kärnvapen. Bakgrunden till den allt hätskare retoriken mellan de båda länderna är nya FN-sanktioner mot den kommunistiska diktaturen.

I helgen röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt för en resolution om nya sanktioner mot Nordkorea. Även Ryssland och Nordkoreas närmaste allierade Kina röstade för sanktionerna, vilket innebär att landet nu blir allt mer isolerat från omvärlden. Anledningen till resolutionen är de missiltester som Nordkorea genomförde förra månaden.

De nya sanktionerna innebär ett totalstopp för export av nordkoreanskt järn och kol, fisk samt nordkoreansk arbetskraft. Det medför att landets möjligheter att få in utländskt kapital och bedriva handel med omvärlden nu stryps ytterligare. Den nordkoreanska exporten beräknas uppgå till motsvarande omkring 25 miljarder kronor per år och omkring en tredjedel av de intäkterna förväntas försvinna i och med sanktionerna.

För att sanktionerna ska ha någon effekt är det viktigt att de efterlevs och det är främst Ryssland och Kina som bedriver handel med Nordkorea. Kineserna köper gärna kol och järn av nordkoreanerna medan Ryssland har nordkoreanska gästarbetare. Att de båda länderna röstade för resolutionen är därför viktigt, annars hade utsikterna att se till att den efterlevs varit betydligt mindre.

Responsen från Nordkorea har inte låtit vänta på sig. Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA News, i praktiken ett språkrör för landets regim, har kallat sanktionerna ”kriminella” och hotat USA med en ”tusenfald hämnd”.

Hoten från det nordkoreanska ledarskiktet har gjort att bedömare sagt att USA måste svara på dem.

– Det finns inget som slår hotet om en ballistisk missil som slår ned i det egna landet för att tydliggöra sina avsikter, kommenterade säkerhetsanalytikern James Stavridis för NBC.

– USA måste göra kloka militära förberedelser.

Och under gårdagen kom den amerikanske presidentens svar.

– Nordkorea gör bäst i att inte hota USA mer. De kommer mötas med eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat, sade han.

Många har reagerat på Trumps ordval, men AP konstaterar att han valt en retorik som nordkoreanerna är vana vid. Den nordkoreanska regimen har vid upprepade tillfällen hotat förvandla Sydkoreas huvudstad Seoul till ett ”hav av eld”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag