Donald Trump kritiseras för video där han spöar upp CNN

Foto: Twitter
Foto: Twitter
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 0

USA USA:s president Donald Trump är i blåsväder sedan han twittrat ut en video där han brottas med en CNN-logotyp. Videon ska ses mot bakgrund av att tre anställda på mediebolaget nyligen fått sparken sedan de avslöjats med att sprida en falsk nyhet om Trump.

I videon brottas en man ned av den amerikanske presidenten, men mannens ansikte har bytts ut mot CNN:s logga. Originalfilmen är hämtad från World Wrestling Entertainment 2007 där Trump brottade ned WWE-toppen Vince McMahon i ett populärt PR-jippo.

”#FraudNewsCNN #FNN” har den amerikanske presidenten skrivit som kommentar till videoklippet. Bakgrunden är att tre CNN-medarbetare förra veckan sparkades sedan de publicerat falska påståenden om kopplingar mellan Trumps övergångsteam och en fond som felaktigt påstods vara ägd av en rysk statsägd bank. CNN tvingades dra tillbaka ”avslöjandet” och be sina läsare och tittare om ursäkt för den felaktiga nyheten.

Twitterinlägget med videon lades upp igår och har i skrivande stund närmare en halv miljon gillningar och har twittrats vidare mer än 300 000 gånger. Det gör inlägget till Trumps näst mest populära någonsin sedan han började med Twitter i mars 2009. Hans mest populära inlägg skrev han på valdagen 8 november ifjol.

Den amerikanska lobbygruppen Reporters Committee for Freedom of the Press (RCFP) tycker att det är ytterst olämpligt att en president twittrar ut en sådan video.

– Den är ett hot om fysiskt våld mot journalister, hävdar RCFP-toppen Bruce Brown.

Även CNN är kritiskt till presidentens twittrande och kallar det för ett ”barnsligt beteende långt under hans ämbetes värdighet”, skriver AP.

Tom Bossert, presidentens rådgivare i frågor som rör inrikes säkerhet, avfärdar emellertid kritiken.

– Jag tror inte att någon tar det som ett hot, säger han och tillägger:

– Jag hoppas i alla fall inte det. Men jag tycker att han (president Trump red. anm.) tar mycket stryk från TV-bolagen som han har rätt att bemöta.

Donald Trump har upprepade gånger under såväl valrörelsen och efter att han valts till president anklagat i synnerhet vänsterliberala mediebolag för att sprida falska nyheter.

Enligt AP kommer den video som Trump laddat upp på Twitter ursprungligen från en användare på diskussions­forumet Reddit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag