Dopingen har nått eSportvärlden

För att segra i stora tävlingar har datorspelare börjat dopa sig. Blizzard Cup 2011. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 9 apr 2015 2015-04-09
E-post 27

USA Att dopning förekommer inom en mängd idrotter är varken en hemlighet eller någon nyhet, men att e-sportare som tävlar i datorspel även börjat använda prestationshöjande preparat kommer nog som en överraskning för de flesta. För att lyckas bättre i datorspelsturneringar har amerikanska ungdomar börjat käka Adderall.

Dopningen har länge varit ett stort problem inom en rad olika idrotter. Hårdast drabbat har varit de tävlingar och mästerskap där individens uthållighet eller styrka sats på prov och varit viktigast för att kunna segra.

Löpning, cykling, längdskidor och olika former av kamp- och styrkesport har varit hårt ansatt av idrottare som dopat sig – tävlingsdeltagare som använt sig av otillåtna preparat för att öka sin fysiska förmåga och därigenom förbättra sina idrottsliga prestationer.

Nu verkar det som om denna typ av fusk även nått en ny sportform och en ny kultur, nämligen e-sporten.

Enligt nätmagasinet Eurogamer har drogen Adderall börjat spridas och intas under e-sportevenemang.

Adderall, eller Addy, är en kombination av amfetamin och dextroamfetamin som i USA bland annat används för att behandla människor med ADHD. I Sverige finns en motsvarighet i Ritalin.

Drogen är prestationshöjande

I den växande e-sportvärlden passar Adderall även utmärkt som koncentrationshöjare då drogen gör dess användare mer fokuserad.

– Det är inget snack om att Adderall är prestationshöjande, berättade Dr. Gary Wadler, före detta ordförande i World Anti-Doping Agencys svartlistekommitté, för Seattle Times redan för tre år sedan.

Enligt Eurogamer är Adderall en perfekt drog för den som vill fuska i e-sport, då seger nås av den eller de spelare som kan hålla sig mest fokuserade och alerta under tävling.

Inom den amerikanska spelvärlden är användandet av Adderall utbrett men det är få som vill tala om det, även under pseudonym.

– Jag var vän med de flesta av de bästa professionella Halo-spelarna och de flesta av dem tog Adderall, berättar en anonym spelare för Eurogamer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag