Dött lopp mellan Macron och Le Pen enligt vallokalsundersökning

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0/Presidencia de la República Mexicana/ CC BY 2.0,
  • Söndag 10 apr 2022 2022-04-10
E-post 368

Frankrikes sittande president Emmanuel Macron får med 24 procent samma resultat som utmanaren Marine Le Pen i den första omgången av det franska presidentvalet enligt en första vallokalsundersökning. Om resultatet står sig kommer Macron möta Le Pen i en final den 24 april.

Idag avgörs den första omgången av det franska presidentvalet, där den sittande presidenten Emmanuel Macron ställs mot 12 presidentkandidater. Den 24 april avgörs presidentvalet i en andra omgång mellan de två ledande kandidaterna.

Av de 12 kandidaterna är det enbart ett fåtal som bedömts ha en chans att ta sig vidare till den andra valomgången, och en vallokalsundersökning publicerad av den belgiska kanalen RTBF visar att de två kandidater som går vidare är Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

Enligt undersökningen är det dött lopp mellan Macron och Le Pen, som får 24 procent var. På tredje plats, och därmed utslagen, kommer vänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon med 19 procent av rösterna, följd av den högernationella kandidaten Eric Zemmour med 8 procent, lika mycket som Valérie Pécresse från högerpartiet Republikanerna.

Den franskspråkiga kanalen RTBF har gjort liknande vallokalsundersökningar efter de franska presidentvalen 2012 och 2017 och prickat in rätt finalkandidater båda gånger.

Jean-Luc Mélenchon står till vänster om svenska Vänsterpartiet med omfördelning av de förmögnas rikedom och en ny fransk konstitution på programmet. Efter presidentvalet 2017, där Mélenchon kom på tredje plats, vägrade han uppmana sina väljare att rösta på Emmanuel Macron för att stoppa Le Pen i den andra valomgången, vilket franska vänsterpolitiker som slagits ut i första valomgången brukar göra.

Eric Zemmour betraktas som en kandidat till höger om Marine Le Pen, och har flera gånger anklagats för antisemitism, rasism och hat mot muslimer och dömts för hets mot folkgrupp.

Valérie Pécresses parti Republikanerna är ett gaullistiskt högerparti som bildades 2015 av Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, men hade sin föregångare i UMP som grundades av Frankrikes tidigare president Jacques Chirac. Efter sittande president Emmanuel Macron parti La République En Marche! är partiet näst störst i Frankrikes nationalförsamling.

Uppdatering: I en senare vallokalsundersökning från France Télévisions får Macron 28,1 procent medan Le Pen får 23,3. Med Mélenchon på en tredjeplats med omkring 20 procent ser Macron och Le Pen ut att gå vidare till andra valomgången även enligt den undersökningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag