Dousa i kritikstorm efter Nyheter Idag-intervju: ”De kommer inte tysta mig”

Benjamin Dousa i blåsväder.
  • Lördag 5 Nov 2016 2016-11-05
E-post 243

STOCKHOLM Den nyvalde MUF-ordföranden Benjamin Dousa legitimerar rasism, nazism, fascism och en rad andra hemska -ismer. Det menar flera vänsterpolitiker från SSU och Grön Ungdom efter att Dousa låtit sig intervjuas i Nyheter Idag om sin politik.  – Det är uppenbart att när vänstern har slut på argument gör de allt vad de kan för att tysta sina motståndare. Men de kommer inte tysta mig, säger han till Nyheter Idag.

Nyligen publicerade Nyheter Idag en längre intervju med de nyvalde MUF-ordföranden Benjamin Dousa där han å ena sidan förklarar varför han vill dra MUF mer högerut men samtidigt säger sig stå upp för en öppenhet i frågor om invandring. Intervjun har mött positiv respons från flera borgerligt sinnade läsare, men från SSU och Grön Ungdom har kritiken varit stenhård.

På Twitter har en rad av dessa personer anklagat Dousa för att legitimera rasism och andra otäcka idéer, helt enkelt eftersom han svarat på frågor till en publikation de inte tycker om. Men när Nyheter Idag åter igen talar med Dousa tar han lätt på kritiken.

– De får väl tycka vad de vill. Jag som politiskt engagerad och som ordförande för Sveriges största politiska ungdomsförbund har ett ansvar att svara när media ringer mig oavsett om det är Nyheter Idag eller om det är Aftonbladet. Jag kommer iallafall prata med alla människor som är intresserade av mig och MUF:s politik, säger han till Nyheter Idag.

Varför tror du att folk från SSU och Grön Ungdom reagerar som de gör?

– Ja, det här är väl ett försök från dem att koppla någon rasiststämpel på mig och Moderata Ungdomsförbundet. Det visar på att dom är så desperata att de inte har svar på de stora samhällsutmaningarna. Jag tar gärna en diskussion med dom om politik, migrationsfrågor och integrationsfrågor, men det här är ett desperat försök att klistra en lapp på oss när de själva inte har någon politik.

Intervjun, som möter hård kritik från SSU och Grön Ungdom, handlar mycket om hur Dousa vill att Sverige ska hantera migrationsfrågan. Nuvarande rödgröna regering försöker på olika sätt att minska invandringen till Sverige, något som också syns tydligt i Migrationsverkets offentliga statistik. Det är den linjen som MUF-ordföranden vill ändra på och istället minska på bidragen istället för att stänga gränsen.

Och han är besviken på både SSU och Grön Ungdom i frågan om människors rätt att invandra till Sverige.

– Vi har tagit strid för det internt gentemot partiet. MUF har slitit i den frågan mycket mer än vad Grön Ungdom och SSU har gjort, poängterar han.

Varför är det viktigt med fri invandring?

– Jag tycker det är viktigt att Sverige ska vara ett öppet land eftersom man har rätt att fly från krig och förtryck. Men sen har man inte rätt att fly in till våra välfärdssystem och det är därför jag tycker att man absolut ska få komma hit, men då ska man också göra rätt för sig, göra sin plikt i samhället.

Många av läsarna på Nyheter Idag håller med om Socialdemokraternas invandringsfientliga politik. Vad skulle du säga till de läsarna?

– Jag säger till de läsarna att jag tycker Sverige ska vara ett öppet land, men att alla som kommer hit verkligen har ett ansvar att försörja sig själva. Att man ska göra sin plikt och med det menar jag att man ska jobba och följa svensk lag.

Nedan följer ett axplock av kritiker som inte gillar att Benjamin Dousa försvarar öppenhet i invandringsfrågor på en sajt som Nyheter Idag. Först i listan är Kevin Shakir från sajten ”Makthavarna”.

Shakir argumenterer även i en senare Tweet för att Dousa ”ska ta ansvar” och att ”ingen bör vara med på den sajten”. Även Shakirs kollega på sajten ”Makthavarna”, Jessica Schedvin, är arg över att Dousa talar med fel medier.

Förbundsordförande för SSU Philip Botström rasar också över att Dousa låter sig intervjuas av Nyheter Idag.

Och från Grön Ungdom haglar det också kritik. Språkröret Mårten Roslund, som på sin Twitterbild skyltar med Dagens Nyheter i bakgrunden, går också till attack mot Benjamin Dousa.

Även Lorentz Tovatt, före detta språkröret för Grön Ungdom, krävde svar från Dousa eftersom han i intervjun med Nyheter Idag sagt att Sverigedemokraterna är ett vänsterparti. Tovatt var dock storsint och gav Dousa en chans att backa från det han sagt.

Och när han inte fick något svar från Dousa försökte han lite till.

Men det var inte bara kritik. Den borgerliga opinionsbildaren Markus Uvell tycker att Dousa håller en bra balansgång mellan ytterligheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag