Driftstörningar på Nyheter Idag

Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 1 aug 2019 2019-08-01
E-post 6

Under onsdagen och torsdagen har Nyheter Idag upplevt driftstörningar och har stundtals varit svår eller omöjlig att nå. Driftstörningarna väntas fortsätta under fredagen och helgen. – Vi arbetar för att lösa problemen, säger Nyheter Idag-grundaren Chang Frick.

Felen började uppträda under onsdagen med att filsystemet på servern blev korrupt. Liknande problem började även uppträda i databasen där alla artiklar och annan information sparas. Dessa typer av fel är kritiska för att sajten ska fungera och kan bero på saker som ligger utanför vår kontroll.

Nyheter Idag-grundaren Chang Frick har arbetat under dagen tillsammans med kolleger för att avhjälpa felen, men det är temporära lösningar som inte är helt stabila.

– Vi kör på en gammal server och vårt webhotell har sedan länge rekommenderat oss att flytta ifrån deras gamla lösningar. Egentligen skulle vi flyttat över Nyheter Idag till en nyare och fräschare OpenStack-lösning för längesen, men det har vi såklart inte hunnit med, säger han.

Att flytta över hela sajten, så kallad migrering, är ett arbete som normalt ska planeras in i förväg. När en sajt med mycket trafik ska driftsättas i en ny miljö behöver flera saker konfigureras och anpassas för att allt ska fungera.

Samtidigt är personalen på den IT-byrå som normalt sköter driften av Nyheter Idag på semester.

– Det är lagen om alltings jävlighet, kan man säga. Emellertid har vi även en egen server som är förberedd för att kunna köra Nyheter Idag. Vi kommer arbeta de närmaste dagarna med att försöka köra sajten på den maskinen istället, men det tar tid att få allt på plats.

Trots att sajten inte är helt stabil och inte heller väntas vara det de närmaste dagarna är Frick ändå på gott humör. På Twitter skojar han med sina följare i samband med att han arbetar med att få igång sajten på en egen maskin.

Under hösten hoppas Frick att sajten ska kunna köras på en betydligt mer redundant lösning för att minimera framtida driftstörningar.

– Verksamheten har växt rejält sedan sajten byggdes och vår ursprungliga lösning hänger inte riktigt med längre. Nu har vi närmare en miljon unika besökare i månaden, vi har byggt på ett affärssystem med prenumeranter och en hel del annat. Det ställer högre krav på hur hela tjänsten är byggd.

Även sajten Ledarsidorna.se använder samma tekniska plattform som Nyheter Idag. Emellertid drivs den sajten på en separat maskin som är modernare och där har inga driftstörningar inträffat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag