Drönarattack dödar 17 civila enligt afghanska myndigheter — USA-militär: ”Inga bevis för att de var civila”

Afghanska myndigheter menar att amerikanska drönare nyligen dödat 17 civila. Foto: Wikimedia
  • Fredag 8 apr 2016 2016-04-08
E-post

AFGHANISTAN Shaista Khan Akhtarzada, guvernör i distriktet Gomal, Afghanistan, i provinsen Paktika, har påbörjat en utredning av en serie amerikanska drönarattacker som har dödat minst 17 civila, rapporterar NY Times.

Tidigare senatorn Haji Mohamad Hasan har också bekräftat händelsen, och rapporterar att det var en serie om tre attacker i distriktet. I en av attackerna dog Haji Rozuddin, en respekterad klan-ledare som var medlare i en landkonflikt i distriktet.

Talespersonen för USA:s armé, general Charles Cleveland har bekräftat två av de tre attackerna, men insisterar på att ”det inte finns några bevis” för att de dödade skulle vara civila, trots att det är vad högt uppsatta representanter för de afghanska myndigheterna påstår, distriktets guvernör inkluderad.

Enligt nyhetssajten Antiwar.com brukar USA vara sena med att medge förekomsten av civila bland omkomna i drönarattackerna mot afghanska mål. Samtidigt rapporterar det afghanska försvarsministeriet att talibaner ska ha dödats i attacken, vilket kan tyda på att försvarsministeriet också varit inblandade i attacken, något som kan bidra till förståelsen för varför man inte är benägna att offentliggöra de civila dödsfallen.

Under fredagen försvarade USA:s president Obama inför tv-kamerorna användningen av drönare i attacker mot ”fienden” trots att en stor andel av de som omkommer i dem utgörs av civila.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag