Drönarbilder visar stor förödelse i Raqqah

Foto: Youtube
Foto: Youtube
  • Fredag 20 okt 2017 2017-10-20
E-post 2

SYRIEN Videobilder som tagits med hjälp av drönare visar omfattande förödelse i Islamiska statens tidigare inofficiella huvudstad Raqqah.

De nytagna bilderna visar hur slaget om staden lämnat stora delar av den i ruiner. Kvarter efter kvarter har förvandlats till högar av krossad betong och längs gatorna står utbrända bilvrak.

Enligt AP uppger Syriens demokratiska styrkor att den forna IS-huvudstaden kommer överlämnas till ett civilt stadsråd så snart försåtsmineringar röjts undan.

Det civila stadsrådet är direkt underställt den de facto autonoma regionen västra Kurdistan, även kallad Rojava. Därmed ser Raqqah ut att införlivas i de kurdiska provinserna, trots att kurder utgör en minoritet i provinsen. Det kan komma att bli grogrund för framtida oenigheter och konflikter.

Företrädare för stadsrådet uppger att man snabbt vill röja upp i staden så att livet kan återgå till det normala igen. Första prioritet är att röja upp gator och vägar så det går att ta sig fram i staden, därefter vill man få igång vatten- och elförsörjning.

Innan inbördeskriget bröt ut bodde omkring en kvarts miljon människor i Raqqah varav cirka tio procent var kristna. Den kristna befolkningen har de senaste åren utsatts för etniska rensning och de flesta har antingen flytt eller dödats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag