Drygt varannan väljare vill ha Kristersson som statsminister

Ulf Kristersson (M). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Tisdag 22 jun 2021 2021-06-22
E-post 811

SVERIGE Nooshi Dadgostar (V) rusar i förtroendeligan efter måndagens misstroendeomröstning, och över hälften av väljarna vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister. Det visar en snabbmätning från Aftonbladet/Demoskop.

I den nya mätningen säger 32 procent att de har förtroende för V-ledaren Nooshi Dadgostar – en ökning med fem procentenheter jämfört med förra mätningen som kom i början av juni.

Under samma tidsperiod har Stefan Löfven (S) tappat tre procentenheter och landar nu strax över Dadgostar på 33 procent.

– Skälet till att hon (Dadgostar) ökar i förtroende är att hon varit i centrum för händelsernas utveckling. Hon har varit tydlig med vad hon vill och vad hon har för förväntningar. Hon satte misstroendeomröstningen i rullning, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

I toppen av förtroendeligan ligger Ulf Kristersson (47 procent), KD-ledaren Ebba Busch (40) och SD-ledaren Jimmie Åkesson (38), följda av Löfven på fjärde plats.

Väljarna har också fått frågan vem de helst vill se som statsminister av Kristersson och Löfven. Även här hamnar M-ledaren i topp – 52 procent vill att han tar över efter Löfven, som i sin tur stöds av 40 procent. Åtta procent av de svarande har ingen bestämd åsikt.

Jämfört med i januari 2019 har Kristersson dragit ifrån rejält. Då var det i princip dött lopp mellan honom och Löfven i frågan om vem folk ville ha som statsminister. Nu leder M-toppen med bred marginal.

Enligt snabbmätningen vill knappt hälften av väljarna nu se ett nyval.

Läs även: SD:s sluga spel: Begäran om misstroende mot Löfven var skriven innan Dadgostars presskonferens

Läs även: Handikappad man kvävdes till döds efter vårdmiss – två döms

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag