Dyrare pass på grund av illegal handel

Foto: Rikspolisstyrelsen
  • Tisdag 18 feb 2014 2014-02-18
E-post 0

POLISEN I ett förslag från Rikskriminalen föreslås avgifterna för borttappade pass att närapå tredubblas, från 350 till 980 kronor – detta för att försöka hindra illegal handel med resedokumenten, berättar tidningen Sydsvenskan idag.

Om det nya förslaget blir verklighet kommer det ställas högre krav på provisoriska pass såväl som att avgiften höjs för den som vill hämta ut ett nytt pass på grund av att det förra blivit borttappat. Enligt tidningen Sydsvenskan finns det just nu 177 000 pass på villovägar. Den främsta förklaringen är att pass används som handelsvara för människor som vill ta sig in i Europa eller till Sverige.

Istället för att förfalska, säljer man istället ett äkta pass till någon som liknar personen i passfotot. Marknadsvärdet ligger mellan 4000 och 5000 kronor. -Men vi har fått uppgifter om att svenska pass sålts för upp till 80 000 kronor, berättar Sören Clerton, polisöverintendent, för Sydsvenskan.

Förslaget bygger på att det ska bli successivt dyrare för den som förlustanmäler ett pass och senare söker om nytt. Det nya maxpriset kommer bli 980 kronor. Dessutom skärps även hanteringen genom att den som för tredje gången förlustanmäler ett pass på kort tid även kommer bli föremål för polisutredning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag