Dyrare snus och cigaretter med rödgrön regering

Foto: Alekos
  • Måndag 6 okt 2014 2014-10-06
E-post

STOCKHOLM Den nya rödgröna regeringen vill satsa mer pengar på rödgröna projekt. Och det är du som snusare som får betala kalaset för deras politik. Även avdraget LÄX-RUT försvinner. Nu rasar medborgare på twitter mot förslagen.

Den största besparingen är slopandet av ungdomsrabatten som gjort det billigare att anställa unga under 26 år. I de rödgrönas budget halveras den 2015 för att helt försvinna nästkommande år. Detta gör att det blir nästan 30 miljarder kronor dyrare att anställa unga under de kommande två åren. För dem som tjänar över 50 000 kr per månad trappas jobbskatteavdraget ned för att helt försvinna för dem som tjänar över 123 300 kr.

Det kommer också att bli dyrare att pensionsspara då förslaget som ligger på bordet är att avdragsrätten för pensionssparandet sänks från 12 000 kr per år till 1800 kr per år. Däremot kommer pensionärer som tjänar 120 000 eller under att slippa straffbeskattas. Snusskatten höjs med 12%, röktobaken med 6%. Detta innebär att ett paket cigaretter blir 2,41 kr dyrare och en snusdosa 1,41 kr dyrare.

Alla skatteändringar beräknas träda i kraft den 1 januari 2015.

Liberaler är rasande

På Twitter rasar liberaler mot de rödgröna förslagen som slår hårt mot snusare och rökare, men även ungdomar som behöver anställas.

En företrädare för Svenskt Näringsliv funderar på att köpa konstgrus efter att natugrus tydligen också blir dyrare, enligt Fredric Skälstad.

Moderata riksdagsledamoten Anders Forsell menar att skattehöjningarna drabbar alla som tjänar över 35 000 kr per månad

Redaktionschefen på borgerliga tidskriften NEO, Andreas Ericson, är inte glad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag