E-hälsomyndigheten säljer sekretessbelagd information till kommersiella företag

  • Fredag 20 okt 2017 2017-10-20
E-post 94

SVERIGE Sekretessbelagd information om läkemedelsförsäljning säljs vidare till kommersiella företag av E-hälsomyndigheten samtidigt som vanliga medborgare inte kan begära ut informationen. E-hälsomyndigheten ska nu undersöka detta och se över dess överenskommelser med kommersiella företag.

E-hälsomyndigheten säljer vidare information till kommersiella företag som myndigheten inte lämnar ut till vanliga medborgare, det uppger Dagens Medicin.

Dagens Medicin avslöjar att de har vid ett flertal tillfällen begärt ut information från E-hälsomyndigheten om läkemedelsförsäljning. E-hälsomyndigheten tar emot alla försäljningssiffror från apotekens terminalsystem. Informationen som begärts ut har bland annat handlat om vilka de tio mest säljande läkemedlen var år 2016.

När den informationen begärdes ut hänvisade däremot myndigheten till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen som säger att ”sek­retess gäller i sådan särskild verksamhet hos en myndighet som avser framställning av statistik för uppgift som avser en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden och som kan hänföras till den enskilde”.

Samma information säljes däremot vidare till kommersiella företag som snabbt ger ut den efterfrågade statistiken som E-hälsomyndigheten hänvisade till som sekretessbelagd.

– Om data är hemliga för medborgare ska man inte sälja till företag. Sam­tidigt borde medborgare ha rätt att veta vad skattepengar används till. Om regelverket inte tillåter detta så borde regelverket ändras, säger Mikael Hoffmann, chef för stiftelsen Nepi, Nätverk för läkemedelsepidemiologi, till Dagens Medicin.

Charlotta Sandström, tillförordnande enhetschef på E-hälsomyndigheten, förklarar det hela med att myndigheten lämnar ut statistik till kommersiella företag efter ett annat stycke i samma lagparagraf. Sandström uppger även att myndigheten ska nu se över dess överenskommelse med företaget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag