EABT: ”Dom äldre är kunder i hemtjänsten – inte ett gäng smygislamister”

Protester för att man kan välja bort slöja. "Arga Blatten" håller inte med. Foto: Facebook / Privat
  • Lördag 14 mar 2015 2015-03-14
E-post 1822

DEBATT Är det en rättighet att bära slöja på jobbet? Frågan har blivit en het potatis och inte helt oväntat tvärsågar ”En Arg Blatte Talar” alla argument för att man ska bära religiösa symboler på arbetet. Håll i dig, nedan redovisar han varför han tycker som han gör – och han har även en video i ämnet, som vanligt!

Nyligen avslöjade Aftonbladet att 16 av 20 kommuner erbjuder äldre att slippa vårdpersonal som bär slöja, och Sveriges godhetskrigare har magen att påstå att detta är rasism. I stort sett säger dom åt de äldre att hålla käften och svälja religionen Islam, då de äldres behov inte är lika viktiga som religiösa personer som inte har vett nog att bara ta av sig slöjan och börja jobba.

Detta har skapat upprörda reaktioner. Det ska demonstreras i Eskilstuna för att den lokala Bulshaföreningen samt Sveriges Muslimska Råd har tagit illa upp och dom har magen att kalla det för ”rasism”. Den obligatoriska frågan att ställa när någon är ointelligent nog att prata om rasism i samband med religion är detta: När blev ”muslim” en ras? Det är inte ens en nationell tillhörighet eller etnicitet, det är en livsfilosofi som du personligen väljer.

En person som inte kan avgöra skillnaden mellan att välja en religion och att födas in i en ras/etnicitet måste vara så korkad att jag inte ens finner ord. Ingen väljer sin hudfärg eller födelseort men alla som utövar en religion har valt den och bär därför ansvaret för den.

Anledningen till att en kvinna med slöja skulle kunna bli nekad att jobba med vissa äldre inom hemtjänsten är inte på grund av hennes hudfärg eller ursprung. Om något så kanske det är för att hon har på sig en symbol som representerar en religion som är förknippad med halshuggningar, piskrapp för att du väljer att blogga om mänskliga rättigheter och kvinnovåld. Ingen kan på fullt allvar bli förvånad över att ett gäng spröda pensionärer föredrar det som är bekant och bekvämt, snarare än det som är exotiskt och obegripligt.

Det värsta av allt i den här situationen är att Aftonbladet i armkrok med dessa smygislamister inte ens har den goda anständigheten att låta någon vara ifred på deras dödsbädd. För den som faktiskt har kollat igenom videon i Aftonbladets reportage och inte enbart låtit sig själv bli upprörd över rubriken, så ringer dom runt till biståndshandläggare och en svarar att man kan ha sådana önskemål om religiös klädsel. Man kan även som äldre yttra önskemål om att inte ha en manlig vårdare. Betyder det att hemtjänsten är sexistisk? Eller betyder det att äldre människor har personliga preferenser, av anledningar som ingen av oss känner till? Det finns trots allt giltiga anledningar till att inte vilja bli omhändertagen av det motsatta könet, och därmed gäller detsamma religiösa grupper.

När jag hade jobbpraktik på äldreboende när jag var 17 år gammal och hade mitt hår färgat blått så blev jag förvånad över att jag ens blev anställd. Jag hade absolut inte blivit kränkt om dom inte hade anställt mig, jag har full förståelse för ifall dom äldre blir lite nervösa kring någon som ser konstig ut för dom. Där jobbade även en bosnisk kvinna och jag är ganska säker på att hon var en Bosniak (bosnisk muslim) då hon kände min familj. Vi bosnier brukar känna till varandra, men inte fan krävde hon att ha slöja på sig.

Det är dom äldre som är kunderna i hemtjänsten. Inte ett gäng gnälliga smygislamister. Så jag tycker att alla religiösa fundamentalister och kulturrelativister ska håll käften och gilla läget. Det här är ett sekulärt samhälle och det ska inte alls vara en rättighet att bära religiös klädsel på arbetsplats. Religionsfrihet innebär min frihet från din religion, inte din rätt att trycka in din religion precis vart som helst.

Religion är en privatsak som ska hållas i det privata. Ska inte äldre människor få känna trygghet och avgöra sin umgängeskrets själva? Kundens behov kommer först, inte din religions. Och grattis för att ni har förstört ryktet för alla sekulära muslimer i det här landet som inte försöker förvandla Sverige till Somalia.

För vidare utveckling på mina tankar om religiös klädsel på arbetsplats, kolla gärna videon nedan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag