Ebba Busch Thor i bråk om abort i Sveriges Radio: ”Lägg inte ord i min mun”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 6 jul 2017 2017-07-06
E-post 0

VISBY Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor blev pressad om abortfrågan i en P1-intervju. Busch Thor blev arg och anklagade programledaren för att lägga ord i hennes mun varpå programledaren bad om ursäkt i direktsändning.

Torsdagen den 6 juli är det Kristdemokraternas dag under politikerveckan i Almedalen, Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor medverkade i en intervju i P1-morgon där hon blev hårt pressad av programledaren.

Programledaren, Jörgen Huitfeldt, frågade Busch Thor om abort och hennes ställning i frågan. Busch Thor svarade att hon ställer sig bakom nuvarande lagstiftning men poängterade vikten av att hålla debatten levande.

Busch Thor pressades i frågan huruvida det finns någon etisk konflikt mellan hur länge man kan genomföra abort under en graviditet och hur tidigt man kan rädda ett foster som föds i förtid.

– Det är en jättesvår avvägning. Det finns också svåra diskussioner på grundval av vad man har möjlighet att rädda eller inte. Den bedömningen ska inte jag göra, svarade Ebba Bush Thor i Sveriges Radio och hänvisade till att det görs en särskild prövning i Sverige och att hon står bakom den.

– Så det är toppen som det är, undrade Huitfeldt.

– Nej, du får inte lägga ord i min mun, svarade Busch Thor. 

– Nej, jag frågar…

– Fast du gör det när du säger att det är toppen. Jag står bakom den lagstiftning som vi har i Sverige i dag, men jag skulle inte vilja använda de ord som du gör, sa Busch Thor i Sveriges Radio.

Programledaren bad senare om ursäkt i direktsändning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag