Ebbas pappa : Politiker och ”en huvudlös migrationspolitik” bär skuld för dotterns död

Foto: ebbasminnesfond.se
  • Söndag 16 sep 2018 2018-09-16
E-post 5126

STOCKHOLM ”Ebbas mördare kom till Sverige på grund av en huvudlös asyl- och migrationspolitik som saknar motstycke i Europa, ja faktiskt i hela världen”, skriver Stefan Åkerlund, pappa till Ebba Åkerlund, i en debattartikel publicerad i Expressen.

Oansvariga politiker, ett migrationssystem som havererat och i praktiken en dysfunktionell statsapparat. Ungefär så sammanfattar Stefan Åkerlund orsakerna till att hans dotter Ebba Åkerlund omkom i terrordådet på Drottninggatan.

I en debattartikel publicerad i Expressen riktar han hårt kritik mot det politiska etablissemanget och den policy som länge präglat svensk migrationspolitik.

”Ebbas mördare kom till Sverige på grund av en huvudlös asyl- och migrationspolitik som saknar motstycke i Europa, ja faktiskt i hela världen. Och han var kvar i Sverige på grund av en dysfunktionell statsförvaltning, delvis en följd av den överbelastning som den förda politiken hade skapat. Det är de etablerade partierna i Riksdagen – både Alliansen och de rödgröna – som bär ansvaret för den politiken”, skriver han.

Men det stannar inte där. Han uppmärksammar också att många individer i de politiska partierna motarbetats när de varnat för konsekvenserna av den förda politiken. Även här finns ett ansvar, menar Åkerlund.

”Det är också de som bär ansvaret för att alla som ifrågasatte den politiken – också i deras egna led – brännmärktes”, fortsätter han och konstaterar även att ”efter dådet har dessa politiker inte gjort någonting för att utreda hur det kunde ske”.

Nu föreslår Åkerlund att en ständig haverikommission bör tillsättas, frikopplad från staten. Den kommissionen önskar han driva tillsammans med näringslivet och civilsamhället. I slutklämmen vill han även se ett ansvarsutkrävande.

”I uppgiften ingår att bedöma myndigheters och enskilda befattningshavares ansvar för det inträffade och föreslå lämpliga följder för de ansvariga. Haverikommissionens första ärende ska vara terrorattentatet på Drottninggatan 2017”, avslutar han debattartikeln i Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag