Ecstasy som behandling mot ängslighet och PTSD till 2021

MDMA har fler användingsområden än de inom klubbvärlden. Foto: Streetdrugs.com
  • Tisdag 5 apr 2016 2016-04-05
E-post 35

USA De flesta förknippar MDMA, eller ecstasy som det kallas bland svenska brukare, med rejv, skogstramp eller andra aspekter av svenskt klubbande och uteliv. Men snart kan det bli möjligt att få det i apoteket.

En US-amerikansk forskningsorganisation, Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), har hittills genomfört åtta stycken kliniska studier där MDMA använts som behandling för PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. MAPS menar att de sett betydande effekter av behandlingen och att de hoppas på en implementering av MDMA-förskrivning i amerikansk sjukvård för en rad psykiatriska tillstånd.

MAPS har behandlat 136 människor med drogen, och tror att den kan lanseras till bredare patientgrupper inom loppet av fem år, skriver Science Alert.

MAPS berättar att FAS 3-studierna påbörjas 2017 och att de tar fyra till fem år, innan ansökan om godkännande för användning som läkemedel kan skickas till amerikanska myndigheten FDA. I dagsläget genomförs åtminstone 7 olika studier som undersöker gynnsamma effekter av drogen, inklusive hos grupper av terminala patienter i palliativ vård. Ytterligare studier undersöker huruvida MDMA kan lindra ängslighet i sociala sammanhang hos personer med autismspektrumstörning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag