Edward Blom uppmanar till bojkott av Dagens Nyheter

Edward Blom uppmanar till bojkott av DN. Foto: Nyheter Idag / Twitter
  • Torsdag 1 dec 2016 2016-12-01
E-post

STOCKHOLM Köp inte Dagens Nyheter och har du en prenumeration på tidningen, avsluta den. Ungefär så kan man sammanfatta vad den folkkäre profilen Edward Blom vill meddela till sina tusentals följare. Uppmaningen grundas i att tidningsjätten är på väg att driva Sara Skyttedal (KD) i personlig konkurs efter att hon försökt få rätt mot DN angående en bild som tidningen stulit och publicerat.

Tidigare har Nyheter Idag berättat att KD-politikern Sara Skyttedal har en tvist med Dagens Nyheter. Bakgrunden är en privat bild som Skyttedal laddat upp på Facebook, men som Dagens Nyheter använde i en publicering utan lov från Skyttedal. Därefter har Skyttedal krävt ersättning av tidningen via kronofogden.

– Jag skickade en faktura, de bestred den. Jag skickade krav till kronofogden. De svarade inte. När kronofogden utdömde skuld begärde DN återvinning i Tingsrätt, säger Skyttedal till SVT.

Efter att DN begärt återvinning, vilket i praktiken betyder att kronofogdens beslut upphävs och att frågan ska avgöras i tingsrätt, fick Skyttedal ett erbjudande från DN. Om hon går med på att hon inte får en krona i ersättning så slipper hon riskera advokatkostnader om 370 000 kronor från DN. Detta har tolkats av många som en slags utpressning från tidningens sida, men Skyttedal har inte backat.

I en Facebookstatus förklarade hon att om DN får sin vilja igenom riskerar hon personlig konkurs.

Edward Blom uppmanar till bojkott av Dagens Nyheter

Hela affären har väckt mycket starka känslor i sociala medier och författaren Lars Wilderäng uppmanar till att visa stöd för Skyttedal.

”Detta är inte ett politiskt ställningstagande för Skyttedal, utan handlar om rätt och fel, liten mot stor och framför allt etik och moral. Något som DN uppenbarligen saknar”, skriver Wilderäng på sin blogg.

Och den folkkära artisten Edward Blom reagerar på hela affären genom att uppmana till bojkott mot DN. Han menar att tidningen beter sig ”som värsta maffian” och att de ”stjäl och hotar”. Han ställer även en rak fråga till tidningens chefredaktör Peter Wolodarski där han frågar hur de ”kan vara så skamliga?”.

Peter Wolodarski har själv bemött en del av kritiken på Twitter mot honom och Dagens Nyheter. Men istället för att backa väljer han att lägga skulden på Sara Skyttedal, där han påstår att det var Skyttedal som själv valde att ta affären till domstol.

Om Skyttedals påstående är sant om att DN begärde återvinning hos kronofogden betyder det att det i själva verket var DN som tog det till domstol.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag