EFD där SD ingår byter namn till EFDD

Nigel Farage till vänster och SDs Peter Lundgren till höger. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 jun 2014 2014-06-24
E-post 0

BRYSSEL Idag ändrades namnet på den grupp i Europaparlamentet där Sverigedemokraterna ingår, EFD. Det nya namnet blir EFDD som står för ”European of Freedom and Direct Democracy”. – Det var italienarna som ville ändra till direktdemokrati, förklarar Kent Ekeroth för Nyheter Idag.

Före detta EFD, numera EFDD, uppmärksammades nyligen i medier då Sverigedemokraterna blev upptagna som medlemmar i den parlamentariska gruppen. Bland övriga partier finns bland annat  brittiska UKIP som leds av Nigel Farage. Det är också Farage som leder EFDD.

– Det var italienarna som ville ändra till direktdemokrati, det är deras politiska grundpelare, förklarar sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth i telefon för Nyheter Idag.

Italienarna utgörs av medlemmarna i den såkallade ”femstjärnerörelsen” och leds av Beppe Grillo. Men det var inte bara partinamn som byttes under dagens möte i Bryssel. Även stadgar och ett politiskt manifest antogs idag för EFDD.

Peter och Kristina från SD på väg in i kommittéer

Nyheter Idag kan även avslöja att Peter Lundgren, som blev invald på sverigedemokraternas mandat, med stor sannolikhet kommer att bli ledamot i en kommitté som ligger honom varmt om hjärtat. Även Kristina Winberg som är invald för sverigedemokraterna ser ut att bli tilldelad en kommitté.

– Tanken är att Peter kommer sitta i en kommitté om transport. Kristina kommer sitta i ”libe” som bland annat hanterar frågor om migration.

Utöver kommittéer, stadgar och politiska manifest diskuterades kommande strasbourgsession där man väljer president för parlamentet. Det blir dock ingen gemensam linje i den frågan från EFDDs sida, utan ledamöterna som ingår i gruppen är fria att rösta som de vill.

– Det finns bara federalister att välja på av de realistiska alternativen, så det kvittar vem man röstar på, förklarar Kent Ekeroth för Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag