Efter ”avgrunden” – nu växer kritiken mot Norlén

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 17 Dec 2018 2018-12-17
E-post 1985

STOCKHOLM Riksdagens talman Andreas Norlén liknelse mellan ett extra val och ”avgrunden” väcker reaktioner. Han har tidigare mött kritik för att det saktfärdiga arbetet med regeringsbildningen och hans skräck för ett extra val har knappast mildrat omdömena. ”Lägg av!” skriver den borgerlige debattören Thomas Gür på Facebook.

Om inte riksdagens talman lyckas sy ihop en regering på fyra försök kommer ett extra val per automatik att utlysas. Sådan är grundlagen och logiken bakom är enkel. Om inte riksdagens partier lyckas hitta en fungerande majoritet ska också folket få lov att göra en ny värdering av vilka partier de vill rösta på.

Det praktiska arbetet med att försöka hitta en stabil regering ligger på riksdagens talman Andreas Norlén (M). Hittills har två av de fyra försöken misslyckats där både moderatledaren Ulf Kristersson och socialdemokraternas Stefan Löfven röstats ner i plenisalen. Därmed är regeringsfrågan tillbaka på ruta ett med den enda skillnaden att nu finns det två försök som återstår.

Om detta intervjuades Norlén i SVT Agenda där han menade att en fjärde och sista omröstning bör undvikas.

– Då står vi vid avgrunden, förklarade han.

Uttalandet där ett extra val jämförs med ”avgrunden” möter nu kritik. Den borgerliga debattören Thomas Gür förkastar Norléns resonemang i en text publicerad på Facebook.

”Nu får Andreas Norlén sansa sig så juris doktor han är. Vår Regeringsform beskriver i klara termer vad som händer om riksdagen inte kan rösta fram en statsminister efter fyra omgångar – omgångar som Norlén i sitt vankelmod och sitt sölande fördjört nu i 100 dagar eller så. Det blir i så fall ett extraval och det är ingen förlust för demokratin, eftersom det utfallet är diskonterat, om man så säger, i RF. Och det är ingen ’katastrof'”, skriver Gür.

Även på Twitter har Norléns jämförelse med ”avgrunden” kommit att bli en snackis, där det inte sällan framförs kritik mot Norléns hållning i frågan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag