Efter bråk med hemtjänsten: Väktare måste alltid närvara vid hembesök

Foto: Flickr
  • Fredag 14 jul 2017 2017-07-14
E-post 198

JÖNKÖPING Efter att en vårdtagare i Jönköping skrikit könsord mot hemtjänstpersonal och kört på dem med sin rullator kräver skyddsombud stopp för hemjtänstbesök. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att hembesöken ska återupptas fast en väktare måste närvara vid alla tillfällen.

Den 6 juli beslutade ett skyddsombud i Jönköpings kommun att allt arbete hos en vårdtagare måste upphöra, bakgrunden till beslutet är att vårdtagaren vid olika tillfällen kallat personal för könsord och kört på dem med sin rullator, uppger Jönköpings-Posten.

En anhörig till vårdtagaren är polisanmäld efter att personen har hotat och jagat personal ut ur vårdtagarens hem.

Nu har arbetsmiljöverket beslutat att hemtjänstbesök ska återupptas hos vårdtagaren men att de inte får ske utan en ordningsvakts närvaro. Skulle ett besök ske utan en väktares närvaro hotar vite på 100 000 kr.

– Arbetsmiljöverket ålägger oss åtgärder som vi redan tidigare har infört under perioder. Så vi kommer inte ha några svårigheter att genomföra sådana åtgärder, säger Stefan Österström, biträdande socialdirektör på kommunen, till Jönköpings-Posten.

– Nu ska vi sätta oss ner tillsammans med ett antal skyddsombud för att försöka hitta en långsiktig lösning på det här. Vi måste ställa oss frågan om det verkligen är en hållbar lösning att alltid ha med en väktare under varje besök. Hur exakt en hållbar lösning kan se ut vet jag inte i dagsläget, säger Österström

Detta är det tredje fallet där Arbetsmiljöverket kräver skyddstopp som åtgärd i Jönköpings kommun de senaste tre åren. Konflikter mellan vårdtagare och hemtjänstpersonal förekommer men krav på skyddsstopp är ovanligt, skriver Jönköpings-Posten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag