Efter Bråvalla: Sveriges Radio-profil startar rockfestival fri från män

Obs! Personerna på bilden har ingenting med den nystartade festivalen att göra. Foto: Karl af Geijerstam/Skärmdump
Obs! Personerna på bilden har ingenting med den nystartade festivalen att göra. Foto: Karl af Geijerstam/Skärmdump
  • Tisdag 4 jul 2017 2017-07-04
E-post

SVERIGE En rockfestival för bara kvinnor, fri från män. Det tänker Sveriges Radio-profilen Emma Knyckare dra igång från och med nästa år. Anledningen är de många anmälningarna om våldtäkter och sexuella ofredanden på Sveriges sommarfestivaler.

– One is one too much!

Så uttryckte sig Folkert Koopmans, ägare o grundare av Bråvalla Festival, efter att en våldtäkt och ett flertal sexuella ofredanden anmälts på årets musikfestival på den nedlagda flygflottiljen Bråvalla utanför Norrköping. Festivalen har arrangerats på området fem år i rad, men nästa år blir det ingen festival där.

Nu har Sveriges Radio-profilen Emma Knyckare, känd från Vardag i P3, kommit på en lösning på problemet med våldtäkter och ofredanden. En mansfri festival, eller en festival för ”icke män” som hon uttrycker det på Twitter.

– Arbetet är verkligen i planeringsstadiet och första steget blir att starta en organisation som kan styra ihop en rockfestival till 2018, säger Knyckare till sin arbetsgivares systerbolag Sveriges Television.

”Okej då var saken biff. Nästa sommar kommer Sveriges första mansfria rockfestival se dagens ljus. Jag kommer i dagarna samla ihop en gedigen grupp duktiga arrangörer och projektledare som bilder festivalorganisationen”, skriver den 29-åriga radioprataren på Instagram.

Intresset för den mansfria festivalen uppges vara stort. Lokalvårdare, sjuksystrar, PR-personal, projektledare, ”roliga människor” och folk som är intresserade av att besöka festivalen uppges ha hört av sig.

”Nu behöver vi bara tex MUSIKER också”, konstaterar Knyckare i ett inlägg på Instagram.

Det råder dessutom oklarheter kring vilka som kommer släppas in på Emma Knyckares mansfria festival eftersom hon använder formuleringen ”icke män”.

”vem ska bestämma vilka som är män då? Ska vakter stå i insläppet och könsbestämma folk? Finns ju människor med penis som ej identifierar sig som män” undrar en man på Instagram.

Det är en fråga som tycks uppfattas som provocerande av anhängare av festivalidén.

”Kan vi få ha kul utan att vara på vår vakt nån enstaka gång utan att männen ska invända? Eller det är för orättvist?” dundrar en arg kvinna.

En mansfri rockfestival, kan det vara något?
1091 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag