Efter danska burkaförbudet – nu öppnar Jimmie Åkesson för svenskt förbud: ”Välkomnar det beslutet”

Foto: Nyheter Idag/Flickr
  • Torsdag 31 maj 2018 2018-05-31
E-post 8637

SVERIGE På torsdagen beslutade danska Folketinget med en överväldigande majoritet att anta en lag som förbjuder täckande plagg, som burka och niqab, på offentlig plats. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar beslutet. – Det danska förslaget omfattar betydligt mer än bara Burka och Niqab, men sannolikt skulle vi stödja något liknande, säger han.

Läs mer: Mohamed Omar säger JA till svenskt burkaförbud: ”De som är jätteextrema får ett incitament att åka härifrån”

Beslutet i danska Folketinget om burkaförbud togs med stor majoritet – 75 mot 30 röster. Dansk Folkeparti, De Konservative (Moderaternas systerparti), Socialdemokraterna och Venstre (Liberalernas systerparti) röstade alla för tillsammans med två av Liberal Alliances ministrar, uppger Expressen.

Nyheter Idag kontaktade med anledning av det danska beslutet samtliga svenska riksdagspartier för att ge dem möjlighet att uppge sin syn på ett förbud liknande det danska. Ett parti hade klockan 18.40 på torsdagen svarat. Sverigedemokraterna.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger så här om dagens besked från Danmark om förbud mot täckande plagg.

– Jag välkomnar det beslutet. Burka och Niqab är enligt min mening ett både kvinnoförtryckande och segregerande klädesplagg. Dessutom handlar det om säkerheten på våra gator och torg, då det blir svårare att identifiera brottslingar om de använder den typen av plagg.

Om något liknande förslag läggs fram i Sverige, skulle ni då stödja det?

– Ja. Naturligtvis måste man titta närmare på förslaget som helhet. Det danska förslaget omfattar betydligt mer än bara Burka och Niqab, men sannolikt skulle vi stödja något liknande, säger Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag