Efter debattartikeln – Hilda Frick (SD) utsatt för näthat: ”Klä dig mindre horigt”

Foto: Nataly Wright
  • Måndag 23 jul 2018 2018-07-23
E-post 569

Förra veckan skrev Hilda Frick (SD) en debattartikel om hur hon inte kände sig trygg i Sverige längre. När hon delade artikeln på Instagram blev hon utsatt för grova påhopp.

 

Foto: Privat

I debattartikeln beskriver Hilda Frick hur hon och några vänner hade varit och badat och sedan skulle åka tunnelbana på kvällen. I tunnelbanan stötte man på invandrargäng.

Läs mer: Hilda Frick(SD): Som ung kvinna känner jag mig inte trygg i dagens Sverige

På Hilda Fricks Instagram har reaktionerna varit många. Flera har varit stöttande och hållit med. En del har också argumenterat emot. Men det har också förekommit personangrepp, i flera fall grovt sexistiska, mot Hilda Frick.

Bland annat har användaren @hannadidaz privat skickat ett meddelande där hon ifrågasätter hur Hilda Frick var klädd i tunnelbanan: ”klä dig mindre horigt då?”

 

När Nyheter Idag kontaktar @hannadidaz och ber henne förklara vad hon menar svarar hon:

”Hon sa att hon va lättklädd med blöta underkläder när hon kände sig rädd för att några killar pratade med henne på ett främmande språk och tittade på henne. Det jag menar är att hon ska ska klä sig mindre horigt om hon inte vill att folk ska se henne som en hora?”

Användaren ”@ali_chick91”, som numera har raderat sitt Instagramkonto, har gjort flera grova inlägg. I ett av dem skriver han: ”sen tror ja inte du vet vad våldtäkt är att vilja ha kuk men inte få det av invandrare är inte våldtäkt”

Foto: Instagram ”ali_chick91”

 

Inlägget har gillats bland annat av användarna @juliexx.1 och @negiinlashgari. Nyheter Idag har sökt båda två för kommentar, och @negiinlashgari har därefter raderat sitt Instagramkonto.

En annan grov kommentar görs av användaren @shishkoafrica : ”Med obehaglig menar du att du blivit våldtagen? För du ser ganska glad ut på den bilden för att ha blivit det”

Kommentaren har gillats av flera individer. Bland annat @didenette. Hon beskriver sig själv på sin Instagram som Offentlig Person och ”Body Positive,ANTI-racist,intersectional FEMINIST,Hbtqai+”

Hon har själv skrivit flera kommentarer till Hilda Frick:

Foto: Instagram

 

@didenette har även skickat privata meddelanden med hånfulla kommentarer till Hilda Frick.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Nyheter Idag har sökt @didenette för en kommentar.

Christian Krappedal är pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

”Vi ser allvarligt på den fientliga och hatiska ton som kan uppstå i kommentarsfälten. Man har inte rätt att hota eller trakassera någon bara för att man blir upprörd över ett inlägg. Vi uppmanar alltid våra medlemmar att dokumentera och polisanmäla de fall där man utsatts för hot, förtal eller andra grova kränkningar, skriver han i en mejlkommentar.

Hilda Frick uppger att hon även fått otrevliga mejl. I åtminstone ett fall kommer polis att kopplas in.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag