Efter DN-avslöjandet: Nu flaggar Aftonbladets Aagård för lagstiftning mot Nyheter Idag

Martin Aagård tror vi kommer få se lagstiftning för att stoppa granskningarna från Nyheter Idag. Foto: Faksimil tv2.no
  • Måndag 18 jan 2016 2016-01-18
E-post 1457

STOCKHOLM Efter att Nyheter Idag kunde avslöja hur tidningen Dagens Nyheter medvetet valt att inte rapportera om sexövergreppen i Kungsträdgården förra året har kritiken mot Nyheter Idag varit stor. Nu flaggar Aftonbladets journalist Martin Aagård för att det kan komma lagstiftning för att stoppa Nyheter Idag.

Nyheten om att tidningen Dagens Nyheter medvetet valt att inte berätta om den stora mängd sexövergrepp som drabbade unga flickor i Kungsträdgården förra året har slagit ner som en bomb. Efter avslöjandet valde Dagens Nyheter att istället publicera en stort uppslagen artikel om att det istället var polisen som mörkat händelserna.

Flera tidningar i Sverige publicerade artiklar med anklagelser om att Nyheter Idag arbetar på uppdrag åt Sverigedemokraterna. Det har även publicerats andra påståenden, exempelvis att Nyheter Idag i själva verket arbetar på uppdrag av ryska statens intressen.

Men trots anklagelserna kunde den norska branschtidningen Journalisten bekräfta den berättelse Nyheter Idag avslöjade om att DN mörklagt sexövergreppen. I en debatt mellan den norska författaren Elin Ørjasæter och Aftonbladets journalist Martin Aagård kom saken att diskuteras i norska tevekanalen TV2.

”Ett nederlag för oss i riktiga medier”

I den direktsända debatten påstod Aagård att Nyheter Idag ägs och drivs av partiet Sverigedemokraterna, trots att det på sajten framgår tydligt att sajten hela tiden ägts av en medlem i Piratpartiet. Vidare var Aagård mycket kritisk till att medier som Dagens Nyheter granskas.

– Det är ett nederlag för oss i riktiga medier om folk vänder sig ifrån oss. Det är inte Aftonbladets problem, vi är fortfarande Skandinaviens största sajt om jag får passa på att skryta lite här. Men du kan naturligtvis locka läsare på alla sätt och vis, det finns andra sajter som lägger ut bilder på våldtäktsoffer, som lägger ut allt, allt. Som inte har några som helst etiska regler, förklarade Aagård i rutan.

Vidare passade Aagård på att dra en parallell till hur det tidigare sett ut i Sverige då medier uppfattats som hämningslösa. En konsekvens av detta kom att bli det pressetiska systemet dit alla tryckta tidningar automatiskt är medlemmar och där nätsajter frivilligt kan ansluta sig. Nyheter Idag är en sajt som frivilligt varit ansluten till just det pressetiska systemet sedan 2014.

– Pressen betedde sig på liknande sätt i Sverige på 60-talet, det var väldigt hämningslöst. Då hotades den med lagstiftning, att den skulle stoppas av lagstiftarna och då införde man ett pressetiskt system, då vi fick nuvarande regler.

Men trots, eller kanske på grund av, att Nyheter Idag följt gällande pressetiska regler i sin granskning av Dagens Nyheter flaggade Martin Aagård för att lagstiftaren ska ingripa mot sajter som den du just nu läser.

– Jag misstänker att någonting liknande kommer hända med de här sajterna och Nyheter Idag är som sagt ett politiskt organ och inte ett journalistiskt, förklarade han innan debatten i norska TV2 var över.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag