Efter dödsskjutningarna – Löfven till storms mot ”partyknarkare”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 30 aug 2019 2019-08-30
E-post 694

SVERIGE Under veckan har två kvinnor fått sätta livet till i skjutningar i Malmö och Stockholm. Med anledning av det grova våldet intervjuades statsminister Stefan Löfven (S) i SVT på fredagen och gick då till angrepp mot de som köper knark av gängen.

I intervjun tryckte Löfven på att varje medborgare måste ta sitt ansvar för att inte göda de kriminella gängens verksamhet.

– Att vi som enskilda medborgare också tar vårt ansvar och tänker efter. Om man väljer att köpa knark, eller om man väljer att köpa en tjänst eller en produkt som är väldigt, väldigt billig och man anar att något är fel, gör inte den affären för det är så mycket svarta affärer som gagnar gängen, sade statsministern.

– Det här är en samling nu som krävs, en nationell samling där vi har det yttersta politiska ansvaret. Men den som eventuellt tänker partyknarka i kväll, den ska veta att den är med och finansierar de här gängen, för en stor del av deras finansiering är narkotika, sade Löfven.

Statsministern har tidigare pekat ut knarkandet i välbärgade områden som en bidragande orsak till gängkriminaliteten. Så här sade han i en intervju för Dagens Nyheter den 13 augusti:

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag