Efter Expos nazistdrev – Ann Heberlein funderar på att dra sig undan offentligheten

Ann Heberlein. Foto: Frankie Fouganthin
  • Torsdag 28 jun 2018 2018-06-28
E-post 877

SVERIGE Efter att Ann Heberleins make spridit en så kallad meme som har kopplingar till extremhögern, har hon nu avbokats från ett evenemang med Svenska Dagbladet i Almedalen. För Nyheter Idag berättat Heberlein att hon snart inte orkar engagera sig i debatten längre.
– När man drar in mitt privatliv i det här tycker jag att en gräns har gått, säger hon.

Förra veckan skrev tidningen Expo om att Erik van der Heeg, moderaten och författaren Ann Heberleins make, har spridit så kallade Finspångsmemer på Facebook. Enligt extremhögerns tankevärld är Finspång en plats där ”folkförrädare” till slut ska dömas och straffas.

Expos artikel föranledde att flera personer med kopplingar till sajten Ledarsidorna, där Erik van der Heegs texter har publicerats, anklagades för att ge legitimitet till ett nazistiskt narrativ. Nu har även Ann Heberlein dragits in i tumultet – Svenska Dagbladet avbokar henne från ett evenemang i Almedalen där hon skulle prata om sin nya bok Våldtäkt och kultur.

– Jag tycker det är ynkligt. Svenska Dagbladet har naturligtvis all rätt att boka och avboka vem de vill. Men att avboka en person med hänvisning till vad den här personens partner har gjort – att jag inte har tagit tillräckligt starkt avstånd – det är ju bisarrt, säger Ann Heberlein.

”Vänstern är humorlösa”

I en kommentar skriver Tove Lifvendahl, politisk redaktör på Svenska Dagbladet, att det är Heberleins egna uttalanden som har lett till avbokningen. ”Brist på humor” och ”tendens till hysteri” har hon skrivit angående uppståndelsen kring Finspångsinläggen.

– Det tycker jag också. Jag tycker att det här har gått över alla gränser; det här är ett skämt, det är inte nazistisk propaganda. Vet du vad vänsterns allra största problem är? Det är den totala bristen på humor. Vänstern är humorlösa, fantasilösa, okreativa och totalt irrationella – och alla de sakerna hör ihop, därför att en intelligent människa förstår humor. Det här är människor som är helt jävla förstockade, säger Ann Heberlein.

Hon menar att hennes make gick över gränsen när han publicerade inläggen. Hon tycker att det var olämpligt och inte roligt, men säger också att hennes make inte kände till kopplingarna till extremhögern. Dock tror hon inte att vänstertidningen Expo i huvudsak var ute efter honom – utan henne.

– Nu undrar jag – tänker de också gå igenom min dotters Instagramkonto? Vad är nästa steg?

Trött på dreven

Ann Heberlein säger att hon börjar tröttna på att vara en ”allmän slagpåse” för de traditionella medierna. Med jämna mellanrum skrivs det artiklar om henne i de stora tidningarna som förvränger det hon säger, till synes i syfte att smutskasta henne. Inte sällan förs också hennes diagnos som bipolär på tal av politiska motståndare.

Nu känner hon, efter åratal av substanslösa påhopp, att hon börjar tappa suget.

– Jag är otroligt trött på att lägga så mycket tid på att hantera drev, så mycket tid på att försöka bemöta påhopp, därför att det inte finns någon som tar mig i försvar. Det finns en gräns för hur mycket människor orkar. När man drar in mitt privatliv i det här tycker jag att en gräns har gått, säger Ann Heberlein.

Nu funderar Heberlein på om hon har fått nog och måste byta karriär. Bli PLUS-medlem och läs mer om hennes tankar inför framtiden.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag