Efter gruppvåldtäkt på rullstolsburen: Nu arrangeras antirasistisk demonstration

En tidigare antirasistisk demonstration i Visby. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 okt 2016 2016-10-12
E-post 4735

VISBY Nu väntas en antirasistisk demonstration i Visby på söndag arrangerad av Feministiskt initiativ. Men Camilla Sandelius, gotlänning och aktiv i öns ”medborgargarde” skakar på huvudet. – De flesta är fastlänningar som flyttat till Gotland. Jag tror inte det finns en enda gotlänning som är med i feministiskt initativ, säger hon.

Domprost Mats Hermansson och Saga Carlgren från Vänsterpartiet ska hålla tal. Möjligen kommer även självaste landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård att närvara. Det är en antirasistisk demonstration som arrangeras av Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet, enligt lokaltidningen Hela Gotland. Bakgrunden bottnar i gruppvåldtäkten mot en rullstolsburen kvinna, något som väckt kritik i sociala medier mot invandringen till ön.

Demonstrationen på söndag är till för att markera mot det missnöje som yttrats efter gruppvåldtäkten. Ett tal från arrangörernas sida kommer läsas upp på flera språk som dari, arabiska, somaliska, kurdiska, rumänska, och persiska.

– Vi vill visa att vi inte accepterar den förenklade beskrivningen av viljan att skydda svenska kvinnor från hot utifrån. Samtidigt vill vi stå upp för att vi inte accepterar våld mot kvinnor, oavsett vem det är. Manifestationen är för allas lika värde, säger Lisa Tunegård, FI Gotland till lokaltidningen Hela Gotland.

Gotlänningar inte imponerade

Gotland är splittrat efter en gruppvåldtäkten. Efter att åklagare valt att försätta de misstänkta gärningsmännen på fri fot har missnöjet varit stort på ön och ett lokalt ”medborgargarde” har skapats med syfte att uttrycka missnöjet mot både rättsväsende som det politiska styret. Nyheter Idag har talat med Camilla Sandelius som är engagerad i medborgargardet och hon skakar på huvudet åt den antirasistiska demonstrationen som hon menar i grunden är fejk.

– De flesta är fastlänningar som flyttat till Gotland. Jag tror inte det finns en enda gotlänning som är med i feministiskt initiativ, säger hon.

Med fastlänningar menar hon människor som flyttat utifrån till Gotland och inte från början är födda där. De bor där, men har inte sin bakgrund från ön. Hennes bild av söndagens demonstration bekräftas av att endast ett 70-tal personer uppgett på Facebook att de kommer delta – betydligt färre än de tidigare demonstrationerna där udden varit riktad mot rättsväsendet men till viss del även de misstänkta gärningsmännen.

”Litar inte på gammelmedia”

Situationen är än mer polariserad än vad som syns på ytan. Lokaltidningen Hela Gotland har i en opinionstext varnat för att ”vi kan inte tillåta rasister och nazister att kapa den viktiga våldtäktsdebatten igen”. Camilla menar att med sådant språk syftas på människor som hon och hennes vänner på Gotland som är oroliga över att rättssamhället inte fungerar.

Även i en ledare i Hela Gotland understryks samma tema där Eva Bofride kallar de upprörda gotlänningarna för ”en rasistisk mobb”. Hon skriver även att ”här finns inte tillstymmelse till tillit till uppgifter som hämtas från officiella källor eller traditionella medier”. Och precis samma bild ger Sandelius, fast från sin sida.

– Gammelmedia idag kan man inte lita på, utan det är alternativmedia som folk läser.

Hon säger att det är ”de flesta” hon känner som väljer de så kallade alternativa medierna istället för de etablerade aktörerna.

– Det är ingen som jag känner som litar på media idag, fortsätter hon.

Planerar ny demonstration: ”Kalla inte vanligt folk för rasister”

Även om det fina folket med domprost Hermansson, politikern Carlgren och kanske till och med självaste landshövdingen har sin demonstration på söndag kommer inte ”vanligt folk” att sitta still för det. När Nyheter Idag talar med Sandelius berättar hon att det redan finns planer på att dra igång ännu en demonstration mot vad som kan beskrivas som ”etablissemanget”.

– Vi kommer ha en demonstrations så småningom som kommer bli större. Vi kommer skriva plakat om att ”kalla inte vanligt folk för rasister”. Det har inte med det att göra. Det kommer vår demonstration gå ut på, i stort sett. Att nu är det nog att skuldbelägga folket.

Det har även funnits en grupp individer från den nationalsocialistiska och utomparlamentariska gruppen Nordiska Motståndsrörelsen. Men Camilla Sandelius bedyrar att ingen i ”medborgargardet” på Gotland har något med dem att göra.

– Det har ingenting med gardet att göra. De flesta skrattar åt det. De kommer hit för att det blivit uppståndelse, de kommer hit för att synas i media.

Men de som protesterar i medborgargardet har inget med dem att göra?

– Ingenting med det att göra, nej. Det vet gammelmedia om, men de har gjort allt för att koppla oss till dem, säger hon och refererar till Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag